ČSSD původně navrhla na post eurokomisaře, tedy na nejbohatšího Čecha v úřadech EU, ministra financí z let 1999 až 2001 Pavla Mertlíka. Nyní se však objevila i další spekulace, která sice vypadá poměrně divoce, ale hlavu a patu nepostrádá. Do Bruselu by se mohl "odklidit" současný ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, samozřejmě v případě svého sesazení z ministerského křesla! Spekuluje o tom Právo, které Zaorálka označuje za Sobotkova nečekaného černého koně při výběru eurokomisaře.

Zaorálek do Bruselu?

O Zaorálkově přesunu na post člena Evropské komise spekuluje dnešní Právo. "Zaorálkovi straníci vyčítají jeho postoje k Ukrajině i neúčast při kladení věnců u hrobů vojáků Rudé armády na Olšanech. Obviňují ho také z toho, že neumí řídit ministerstvo, které stále funguje jako za Karla Schwarzenberga. Uvnitř strany se říká, že by to mohl odpracovat v Bruselu," řekl zdroj Právu, které již našlo i Zaorálkova možného ministerského nástupce - ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Hynka Kmoníčka, což by jistě potěšilo pro změnu prezidenta Zemana.

Kolem kandidátů na eurokomisaře se však strhla ostrá přestřelka mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou. Premiér se pustil do kritiky lídra kandidátky ANO Pavla Teličky, což Babiš těžko rozdýchával. Dokonce šéfovi ČSSD s nadsázkou hrozil, že na něj vezme lopatu, což je však podle Babiše "nadnesený výraz pro ráznou odpověď", jak nyní vysvětlil v Parlamentních listech.

"S panem premiérem jsme měli nějakou dohodu, že se nebudeme napadat přes média, a on to porušil. Takže se mi nelíbilo, že označuje našeho lídra v eurovolbách Pavla Teličku za nějakého parazita," rozčiluje se Babiš. Zkritizoval také dalšího možného adepta ČSSD Mertlíka, který podle něj na rozdíl od Teličky nemá s Bruselem zkušenosti.

Teplé místečko s půlmilionovým platem

Mertlík je v současné době rektorem soukromého Bankovního institutu. Čas na rozmyšlenou si vzala dosluhující europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), která by se mohla stát kandidátkou třetí vládní strany, tedy lidovců, na vůbec první eurokomisařku! To lobbista Pavel Telička již eurokomisařem byl - vůbec prvním Čechem na této pozici - po vstupu ČR do EU v roce 2004.

Po půlroce ho však vystřídal expremiér Vladimír Špidla (ČSSD), v roce 2010 se eurokomisařem stal Štefan Füle, jehož měsíční plat činí podle Deníku 20 667 eur (568 tisíc Kč)! Eurokomisařů je přitom v Unii celkem 27, po jednom z každého členského státu. Předsedou Evropské komise je pak Portugalec José Manuel Barroso.