Netradiční jednohubky podle šéfkuchařky: S roastbeefem, lososem i tvarůžkovou pěnou

/
  • Letos vsaďte na netradiční jednohubky.
    31. prosince 2019 ● 05:00

    Chystáte rok co rok na Silvestra jednohubky s česnekovou pomazánku? Zkuste letos svůj repertoár rozšířit! Nabízíme zajímavé, neobvyklé, ale nápadité a chuťově skvělé kombinace.

    Batát, avokádo, kapary nebo crème fraîche jsou potraviny, které často v obchodě nevšímavě míjíme, protože si s nimi nevíme rady. Šéfkuchařka Monika Zahradníčková z pražského Cafe Elektric připravila recepty na jednohubky.

    Neotřele v nich kombinuje neobvyklé i úplně běžné suroviny a výsledkem jsou lahodné a netradiční jednohubky, které potěší zrak i chuťové buňky.

    Vypadají náramně, co říkáte?
    Autor: Tonda Tran

  • 1.

    S tvarůžkovou pěnou

    POTŘEBUJETE: •malé balení olomouckých tvarůžků •smetanu •sůl •olivový olej •batát •borůvkový nebo angreštový džem.

     

    POSTUP: V rendlíku zahřejte trochu smetany a přidejte nakrájené tvarůžky. Až se rozpustí, vyšlehejte je v mixéru. Po vychladnutí do nich přimíchejte trošku tvarohu nebo zakysané smetany, jemně nasekanou pažitku a vše vyšlehejte. Neloupané batáty opláchněte, nakrájejte na malé kostičky, trošku osolte, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby na pečicí papír, na 180 stupňů cca 20 minut. Natírejte na chléb (kváskový, žitný...), pak ozdobte džemem, posypte batátovými kostičkami a můžete přidat i kousek čerstvého ovoce (hrušku) a opražené lískové oříšky.

    S tvarůžkovou pěnou
    Autor: Tonda Tran

  • 2.

    Vajíčková s avokádem

    POTŘEBUJETE: •2 – 3 vejce •půlku avokáda •cibuli •sůl •pepř •dijonskou hořčici •pažitku •sýr Philadelphia.

     

    POSTUP: Vychladlé vejce uvařené natvrdo nakrájejte na kostičky. Avokádo zbavené pecky a slupky rozmačkejte v misce vidličkou. Přidejte vejce, cibulku nakrájenou najemno, sůl, pepř, lžičku dijonské hořčice, pažitku krájenou na jemno a philadelphii. Vše důkladně promíchejte a nechte odležet alespoň 1 hodinu v lednici. Mažte na pečivo dle vlastní chuti.

    Vajíčková s avokádem
    Autor: Tonda Tran

  • 3.

    S dýňovým pyré

    POTŘEBUJETE: •dýni Hokkaidó •sůl •olivový olej •pečivo •kozí sýr •brusinky •vlašské ořechy.

     

    POSTUP: Dýni Hokkaidó omyjte, zbavte jádřinců, rozkrájejte a upečte se solí a trochou olivového oleje. Pečenou dýni rozmixujte na hladké pyré, které pomocí cukrářského sáčku stříkejte na tmavý chléb. Přidejte kousky kozího sýra, brusinky a vlašský ořech.

    S dýňovým pyré
    Autor: Tonda Tran

  • 4.

    S marinovaným lososem

    POTŘEBUJETE: •filet lososa •cukr (200 g) a sůl (200 g) •divoké koření •kopr •strouhanou citronovou a pomerančovou kůru •vodku •crème fraîche •salátovou okurku •kapary.

     

    POSTUP: Připravte si směs z cukru a soli (1:1), divokého koření, nasekaného kopru, citronové a pomerančové kůry a panáka vodky. Promíchejte, vložte do směsi lososa (musí být plně zasypaný) a nechte marinovat do druhého dne (asi 12 hodin). Filet opláchněte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Creme fraiche smíchejte s nasekaným koprem a osolte. Natírejte na žitný chléb, ozdobte tenkými plátky salátové okurky, plátkem lososa a kapary.

     

    TIP! NEMÁTE PO RUCE CRÈME FRAÎCHE? MŮŽETE HO NAHRADIT ŽERVÉ, LUČINOU NEBO MĚKKÝM TVAROHEM.

    S marinovaným lososem
    Autor: Tonda Tran

  • 5.

    Roastbeef s chilli krémem a nakládanou šalotkou

    POTŘEBUJETE: •minimálně půl kg roštěné vcelku •dijonskou hořčici •2 šalotky •kečup •worcester, sůl •pepř •olivový olej •sýr Philadelphia •sušené chilli •cit. šťávu •ocet •cukr •divoké koření.

     

    POSTUP: Roštěnou marinujte ve směsi dijonské hořčice, kečupu, worcesteru, soli, pepře a kapky olivového oleje. Nechte odpočinout v lednici do druhého dne. Poté ji opečte na pánvi po všech stranách a dejte do trouby. Při teplotě 110 °C pečte asi půl hodiny. Až vystydne, nakrájejte ji na tenké plátky. Do philadelphie přimíchejte sušené chilli, chilli pastu (dle chuti), osolte a dejte trošku citronové šťávy.

     

    Připravte si do hrnce lák z octu, soli, špetky hnědého cukru, divokého koření a vody. Když se směs začne vařit, vložte celé oloupané šalotky a na malém ohni vařte asi 5 minut. Odstavte a zchlaďte (šalotky i s lákem). Na pečivo natřete philadelphii, přidejte roastbeef a šalotku nakrájenou na tenká kolečka. Můžeme zdobit hrubozrnnou hořčicí, snítkem petrželky, pažitkou...

     

    TIP! MÍSTO ŠALOTKY SICE MŮŽETE POUŽÍT »OBYČEJNOU« CIBULI, ALE POČÍTEJTE S TÍM, ŽE ŠALOTKA JE CHUŤOVĚ LEPŠÍ A JEMNĚJŠÍ.

    S roastbeefem
    Autor: Tonda Tran

     

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy