Zkuste letos kapra jinak! Šéfkuchař prozradil recepty s vůní exotiky
-
Máte chuť vyzkoušet o letošních Vánocích něco nového? Inspirujte se dvěma recepty, které připravil Filip Šubrt z pražské restaurace Mondieu. Základem je kvalitní kapr, exotické koření a dobré bílé víno.
- 1.
Kapří kari polévka
Potřebujete (na 4 porce): 1 celého kapra (včetně hlavy, kosti, jikry) ➤ 2 ks citronové trávy ➤ 150 g cibule ➤ 150 g mrkve – žluté ➤ 150 g mrkve ➤ 50 g žampionů ➤ 150 g celere řapíkatého ➤ 30 g kari pastu (thajská červená) ➤ 1ks limetku ➤ 1ks papriku – čerstvou ➤ 500 ml kokosové mléko ➤ sůl ➤ 10 g čerstvého koriandru ➤ 20 g jarní cibulky.
Postup: Nejdříve si uděláme rybí vývar: Kosti s hlavou pořádně propláchněte tekoucí vodou min. 5 minut. Celer, petržel a mrkev s cibulí nakrájejte na menší kousky. Na menším ohni zarestujte zeleninu na másle a zalijete bílým vínem. Přidejte kosti ryb i s hlavou tak, aby vše bylo ponořené. Přiveďte k varu a stáhněte oheň na minimum. Přidejte tymián a celý pepř. Vařte nezakryté na menším ohni minimálně 40 minut.
Na menším ohni zarestujte malé koustky mrkve, celeru a žampionů. Restujte min. 3 minuty. Poté přidejte cibuli a papriku nakrájené na proužky. Restujte 1 minutu. Přidejte kari pastu, kterou rozpusťte se na pánvi. Zalijte rybím vývarem.
Přidáme kokosové mléko, limetku a citronovou trávu. Tu předtím rozdrťte nožem nebo paličkou. Vaříme 15 minut. Ke konci můžeme zahustit solamylem, který si rozpustíme ve studené vodě. Podáváme na talíři s kousky ryb a rýžovými nudlemi.
Do hotové polévky na talíři vložíme čerstvý koriandr a jarní cibulku. „Zde doporučuji bílé aromatické víno z odrůd Pálava nebo Tramín červený, dále pak můžete vyzkoušet i suché nebo sladké fortifikované víno,“ radí sommeliér Marek Babisz.
- 2.
Kapr na kajenském koření, Saute brambor a zelenina
Potřebujete: (➤ 500 g kapra – filet ➤ 10 g kajenského koření ➤ 20 ml slunečnicového oleje ➤ 150 g baby brambor ➤ 120 g cukety ➤ 120 g červené cibule ➤ 120 g červené papriky ➤ 10 ml vína ➤ 5 g tymiánu ➤ 50 g másla ➤ 5 g uzené papriky ➤ 2 g sůli ➤ 5 ml smetany ➤ 50 g citronu ➤ 50 g hladké mouky ➤ 5 g kmína.
Postup: Kousky kapra nejdříve osolíme a poté obalíme v mouce, do které je přimíchaný kajenský pepř, uzená paprika a kmín. Dále na rozpuštěném či přepuštěném másle kousky kapra osmažíme z každé strany min. 2 až 3min. Brambory a zeleninu orestujeme na oleji do zlatova osolíme a opepříme. Bíle víno necháme svařit minimálně o jednu třetinu s citronovou kůrou, aby se alkohol vyvařil. Pak zalijeme smetanou a vaříme do té doby, než nám omáčka nezhoustne.
„Tady bych doporučil bílé suché, max. polosuché plné, extraktivní víno, které leželo na sudu buď klasickém, nebo na barikovém. Z odrůd pak Chardonnay nebo Rulandské bílé, v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů z ročníků pak 2017 nebo 2015,“ radí sommeliér Babisz.
- 3.
Víte, že ...
...kapr obecný je sladkovodní paprskovitá ryba z čeledi kaprovití?
...máme 4 druhy kapra, které se rozdělují podle ošupení na kapra šupinatého, lysce (lysý), kapra řádkového a kapra hladkého?