Na jejich výrobu padlo 35 tun ledu. „Jeden blok ledu má rozměry 1 x 0,5 x 0,25 m a váží 125 kg. Musí být čirý a vyráběl se 4 dny. Na největší sochu, chrám sv. Bartoloměje v Plzni, která je vysoká tři metry, se jich spotřebovalo třicet,“ řekl Lukáš Souček (38), který výstavu ledových soch s Názvem cesta kolem světa uspořádal.

Každá socha se dělala tři dni. Nejdříve se musely „slepit“ ledové bloky. „Střikla se mezi ně voda a počkalo se, až zmrzne. Motorovou pilou se udělala hrubá práce. Kladivem a dlátem se sochy dodělaly,“ dodal Souček.

Co tu hvidíte?

Sochy jsou vystavené ve sklepě plzeňského pivovaru, kde je teplota minus čtyři stupně Celsia. K vidění je tu třeba socha Svobody v New Yorku, děda Mráz a chrám Vasilije Blaženého v Moskvě, šikmá věž v Pise či Eiffelovka. Ledové skvosty vytvořilo šest lidí, mezi nimi byli i akademičtí sochaři František Bálek, Václav Lemon a Marian Maršálek.     

Časy prohlídek a vstupné

Pondělí až pátek jsou k vidění ve 14, 16 a 17:00 hodin, o víkendech pak v 10, 12, 14, 15 a 17 hodin. Dospělí zaplatí 150 Kč, děti 3 až 12 let 100 Kč, do tří let mají vstup zdarma. Vstupenky se doporučuje rezervovat předem online, neboť kapacita je omezena počtem 30 osob na prohlídku. Výstava potrvá do konce ledna 2020.

VIDEO: Instalace ledových soch v Brně.