Aktualizovaný recept na svoji vánočku Absolonová předvedla v sobotním vydání pořadu Jiřiny Bohdalové (88) Hobby naší doby. A s předstihem novou ingredienci prozradila i Blesku. "Přidala jsem ještě muškátový oříšek!" říká Monika s tím, že čtenáři, kteří podle jejího receptu budou péci, mají mít na paměti, že uvedené suroviny a jejich gramáž je určena pro dvě vánočky!

Recept na těsto na dvě vánočky:

500 ml plnotučného mléka

2 kostky droždí

265 g cukru krystal

250 g másla

6 vajec

sůl

1 kg polohrubé mouky

2 vanilkové cukry

strouhanou kůru z ¼ citronu

muškátový oříšek - NOVINKA

1 balení rozinek

1 balení celých mandlí

1 balení plátků mandlí

rum

Postup:

Celé mandle a rozinky naložíme den předem do rumu. Mléko vlijeme do kastrůlku a zahříváme na plotně. Do něj rozdrobíme droždí a vsypeme hrst cukru. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, pak vsypeme polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry, nastrouháme muškátový oříšek a do prstů citronové kůry. Vše opět dobře promícháme. Mléko s nakynutým droždím přelijeme do mísy a vypracujeme těsto, mouku postupně přisypáváme. Z rumového nálevu vyndáme mandle, nasekáme je a s rozinkami je přidáme do těsta. Hotové dáme přikryté na teplé místo vykynout alespoň na dvě hodiny, klidně i déle. Z těsta vytvoříme prameny a upleteme dvě vánočky, které necháme ještě chvíli na plechu s pečicím papírem kynout. Do bílků vsypeme 5 lžiček cukru a promícháme, směsí pak vánočky rukou potřeme a posypeme je plátky mandlí. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut.

Fotogalerie
24 fotografií