Jak poznat míru?

„Za zdravou míru zadlužení jsou považované splátky do výše 25 % vašeho čistého příjmu. Do 50 % čistého příjmu je splátka považována za ekonomicky únosnou míru zadluženosti. Splátky nad 50 % čistého příjmu už představují velkou zátěž a ohrožení domácího rozpočtu,“ říká David Hubáček z České spořitelny. A tady jsou největší půjčkové chyby:

Nepromyslíme si půjčku pořádně

Přemýšlejte, jestli to, na co si půjčujete, skutečně potřebujete. Věc koupená na dluh by měla vydržet delší dobu, než za kterou půjčku splatíte.

Nespočítáme si, kolik zvládneme splácet

Půjčka by měla svou výší odpovídat vašim příjmům a neohrožovat běžné fungování domácnosti. Úvěr, který nezvládneme splácet, je past.

Rada: Napište si všechny příjmy a výdaje, rozdíl mezi nimi rozdělte na dvě poloviny a jen s jednou z nich počítejte jako s maximální měsíční splátkou. Druhá půlka má být rezerva na nečekané výdaje.

Nevybíráme společnosti s licencí

Půjčku si berte u prověřeného a spolehlivého poskytovatele. Pokud si vybíráte nebankovní společnost, ověřte si na stránkách České národní banky, že má licenci.

Nesrovnáme si nabídky

Pohodlnost stojí peníze. Když kývnete na první nabízenou půjčku, může vás to přijít draho. Vyplatí se porovnat různé nabídky od různých společností.

Nesdělíme pravdivé údaje

Lhát o svých příjmech nebo finančních závazcích se nevyplácí. Na vaši lež se přijde, jakmile budete dokládat příjem nebo když vás poskytovatel půjčky najde v některém z registrů dlužníků.

Nesledujeme RPSN

Zjistěte si, kolik bude půjčka celkem stát. Zajímat by vás měla nejen úroková sazba, ale i RPSN (roční procentní sazba nákladů). Ta počítá se všemi náklady spojenými s úvěrem, např. s poplatky za posouzení žádosti či za vedení úvěru.

Nezajímá nás nastavení splátek

U dobré půjčky byste měli znát datum, kdy budete mít vše splaceno. Kromě toho by vám měla umožnit i určitou variabilitu splátek, tedy šanci upravovat si je při změně životní situace.

Neptáme se na pokuty

Myslíte si, že pokuty se vás netýkají? Chyba! Určitě si pečlivě přečtěte, jaké jsou sankce v případě zpoždění nebo nesplácení půjčky.

Nedíváme se, co podepisujeme

Před podpisem si smlouvu pečlivě pročtěte a ptejte se na vše, čemu nerozumíte. Poskytovatel má povinnost poskytnout vám tzv. předsmluvní informace ještě před podpisem smlouvy. Trvejte na nich a nenechte se do ničeho tlačit.

Nehledáme si informace

Nevíte, od koho si půjčit? Můžete se řídit například podle žebříčků, které realizují renomované organizace. Seznam poskytovatelů úvěru každý rok sestavuje např. Navigátor bezpečného úvěru.

VIDEO: Chtěla bohatě obdarovat rodinu. Místo toho zažívá peklo!

Video
Video se připravuje ...

Chtěla bohatě obdarovat rodinu. Místo toho zažívá peklo! Karel Janeček, Blesk