Vánoční cukroví podle celebrit: Tak peče Pilarka, Borhyová a Brožová
-
Pečení cukroví má v každé rodině svou tradici – a také svá specifika. Nenajdete vanilkové rohlíčky, linecké nebo třeba pracny, které by chutnaly úplně stejně. V každé rodině mají trochu jiný recept, každé tedy budou chuťově trochu odlišné od těch, co se pečou u sousedů. O své domácí recepty se letos podělily i naše celebrity. Najdete je zdarma v tištěném Blesku.
- 1.
Linecké Evy Pilarové
Suroviny: ● 300 g hladké mouky ● 200 g másla, nebo jiného tuku ● 100 g moučkového cukru ● 2 žloutky ● citronová kůra ● rybízová marmeláda ● moučkový cukr na posypání.
Postup: ● Všechny suroviny (+až na marmeládu) zpracujeme v těsto, které necháme v ledničce chvíli odležet. ● Následně těsto vyválíme a tvořítky z něj vykrájíme různé tvary, polovině z nich uděláme do středu malá kolečka. ● Cukroví pečeme v troubě předehřáté na 170 °C do světlého odstínu. Vychladlé slepíme rybízovou marmeládou a posypeme moučkovým cukrem.
- 2.
Vanilkové rohlíčky Kateřiny Brožové
Suroviny: ● 340 g hery, nebo másla ● 100 g cukru moučka ● 420 g hladké mouky ● 160 g mletých vlašských ořechů ● špetka soli ● vanilka.
Postup: ● Všechny ingredience si na vále zpracujeme v pevné těsto, a to necháme uležet nejlépe přes noc na chladném místě. ● Druhý den tvarujeme z těsta rohlíčky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. ● Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilky.
- 3.
Pracny Lucie Borhyové
Suroviny: ● 350 g polohrubé mouky ● 250 g moučkového cukru ● 260 g másla ● 120 g mletých ořechů ● 30 g kakaa ● lžička skořice.
Postup: ● Prosátou mouku, moučkový cukr, kakao, skořici a oříšky smícháme. Přidáme změklé máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v lednici. ● Rozehřejeme troubu na 160 °C a těsto zatím naplníme do formiček. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut. ● Pracny vyklopíme z formiček a ještě vlahé je obalujeme v moučkovém cukru.