Dosud klidně spali, hibernovali v chladném lese a čekali na jaro. To ale pro ně přišlo dříve než pro ostatní. Když se vánoční stromeček ocitl ve vyhřátém lidském obydlí, probudilo to ze zimního spánku tisíce až desetitisíce jeho malých obyvatel. Co jim zabrání v dobrodružné výpravě po vaší domácnosti?

Pavouci, stonožky, mšice, motýli i roztoči. Ti všichni jsou obyvateli smrků a jedliček, které po statisících míří do českých obydlí. Ať už se ale jmenují červci, chvostoskoci nebo pisivky, čeká je velmi nepříjemné probuzení, které jejich touhu po dobrodružné výpravě do vašeho obývacího pokoje omezí na minimum.

Částečnou ochranou před hmyzími a dalšími návštěvníky může být už zevrubná kontrola větví, zda se na nich nenacházejí jasně patrná hmyzí obydlí, a odstranění viditelných hmyzích obyvatel před tím, než stromek umístíte do bytu. Někdy lze uvnitř najít i ptačí hnízdo. Brit Daniel Reed na něm dokonce objevil útvar, ze kterého by se mu v bytě vylíhla stovka kudlanek nábožných! V zásadě ale podle odborníků žádné nebezpečí nehrozí. 

Odřezaný vánoční strom je pro jeho obyvatele nehostinné prostředí. Jde zejména o to, že jim nedokáže poskytnout dostatek vody, což je pro ně smrtelná komplikace. Konce Vánoc se tak zpravidla nedožijí.