Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi propadli hmyzím hotelům. Domečky pro „šmejdy“ pomáhají zachránit přírodu

Autor: Markéta Mikešová - 
22. září 2019
06:20

Jsou plné šišek a slámy, potažené pletivem a spí tam tvorové, kterých je poslední roky zoufalý nedostatek. Řeč je o domečcích pro hmyz, čím dál častější dekoraci českých zahrad. Češi se pustili do zachraňování opylovačů a dalšího drobného hmyzu a nebojí se investovat spoustu úsilí, aby jim pořádné obydlí pořídili. Všechny berušky, škvoři a včely samotářky totiž postupně mizí z české přírody.

Stačí zadat do vyhledávače heslo „hmyzí hotel“ a ihned jsou k dispozici stovky odkazů na obchody, které domečky prodávají, nebo na rady, jak takovou věc vyrobit v domácích podmínkách.

Některé konstrukce stojí pár korun, jiné lze pořídit za tisíce. Existují i obecní nebo firemní hmyzí hotely, jeden mohutný právě vzniká na letišti Václava Havla v Praze.

Čechy zkrátka popadlo hmyzí šílenství, jak potvrzují i údaje z analytického nástroje Google Analytics: vyhledávání pojmu se za poslední roky procentuálně výrazně zvýšilo. Jenže co hmyzí hotel vlastně je?

Důležitější, než vypadají 

Možná to překvapí, ale skutečně jde o skrýš, ve které přespávají drobní tvorové typu zlatoočka, berušky, zlatěnky nebo vosičky. Jmenovitě hmyz, který nežije v koloniích a hledá si bezpečné úkryty, kam může klást vajíčka. Zároveň jsou to organismy, jež jsou zodpovědné za současný chod přírody.

„Obyvatelé hmyzích domečků jsou opylovači našich zahrad. Čmeláci (těm se také dělají hnízda, ale jinak, mimo hmyzí domečky či hotely), včely samotářky a další užitečný hmyz, který takto zimuje, létá a opyluje rostliny i za nízkých teplot, za nepříznivého počasí. On prostě musí denně ven, aby nezahynul hlady,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu.

Podle Dvořáka je pravda, že tento hmyz je někdy vnímán jako otravní „šmejdi“, jenže bez něj bychom se neobešli. Nebyla by žádná úroda a přemnožili by se skuteční škůdci jako mšice. Ty jsou mimochodem oblíbenou potravou škvorů, dalších častých obyvatel hmyzích hotelů.

Užitečný hmyz ale ve volné přírodě postupně přichází o možnost, kam se schovávat a kde se rozmnožovat. V lesích se nenechává klející dřevo, na zahradách s anglickým trávníkem také příliš úkrytu nenajdou. A jak z přírody mizí, mizí s tím i jeho důležitá funkce, kterou vykonává.

Nálety hmyzožravých ptáků

Hmyzí hotely s problémem pomáhají bojovat. Lidé si přitom nemusí kupovat drahý domeček, ale stačí nechat na pozemku ladem položený materiál. „Tam, kde hospodaříme trochu extenzivněji, kde máme ve slunném rohu zahrady složené dřevo, i starší, lehce trouchnivějící, můžeme vytvořit místo vhodné pro přírodní zabydlení hmyzu,“ poradil Dvořák. Podle něj to stačí vycpat zbytky stébel trav, bambusů, větviček a listí a máme také hotel.

S umístěním skrýše u bytových domů si ale zahrádkář není jistý. „Tady by možná bylo lepší přinést si zabydlený domeček do bylinkové nebo květinové zahrady na balkoně nebo střeše, terase a čekat, jestli se některé druhy vrátí na místo líhnutí,“ zmínil.

V každém případě by ovšem lidé měli dohlédnout, že jejich hotel je krytý hustým pletivem. „Často si je vyhlédnou – jako spižírnu – hmyzožraví ptáci, kteří v přírodě svou potravu dobývají zpod kůry stromů,“ konstatoval Dvořák.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

faaic ( 22. září 2019 09:10 )

P. cikrt, patříte mezi k*o*k*o*t*y.

naidka ( 22. září 2019 09:05 )

Nech brouka žít.

Zobrazit celou diskusi