Sádlovky, vinné i Masarykovo oblíbené! Upečte si staročeské tradiční cukroví!
-
Blíží se sváteční vánoční čas, který je mimo jiné spojen s vůní vánočního cukroví. Abyste letos všechno stihli napéct včas, připravili jsme pro vás s předstihem výběr receptů tradičního cukroví, které pekly už naše prababičky a které k atmosféře českých Vánoc neodmyslitelně patří. Recepty najdete v dnešním tištěném Blesku zdarma. A tady malá ochutnávka!
- 1.
Masarykovo cukroví
Suroviny: ● 170 g hladké mouky ● 60 g moučkového cukru ● 120 g másla ● 1 žloutek ● 100 g celých lískových ořechů ● moučkový cukr na obalení ● hnědý cukr na obalení
Postup: ● Celá lísková jádra i s hnědou slupkou namočíme asi na dvě hodiny do studené vody, aby se později dala snadno krájet. ● Moučkový cukr vyšleháme s máslem do krému, přidáme žloutek, znovu krátce vyšleháme, přidáme prosátou hladkou mouku a vytvoříme těsto. Do těsta přidáme celé lískové oříšky a zapracujeme je do něho. Těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme z nich válce o průměru 3 cm.
● Válečky zabalíme do potravinářské fólie a necháme je ztuhnout v lednici přes noc.
● Druhý den válečky obalíme v hnědém cukru a nakrájíme ostrým nožem na půlcentimetrové plátky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. ● Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 15 minut, dokud nezačnou růžovět. Ještě teplé cukroví opatrně obalíme v moučkovém cukru.
- 2.
Sádlovky
Suroviny: ● 170 g hladké mouky ● 150 g sádla ● 150 g moučkového cukru ● 60 g kakaa Na zdobení: ● višňová či rybízová marmeláda ● celé ořechy nebo mandle.
Postup: ● Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme do druhého dne odpočinout v lednici. ● Z těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku ve středu trochu rozmáčkneme a uděláme tam důlek obráceným koncem vařečky. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut. ● Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak plníme marmeládou, ořechy nebo mandlemi.
- 3.
Vinné cukroví
Suroviny: 300 g hladké mouky ● 300 g másla ● 6 lžic bílého vína ● 1 vaječný žloutek ● moučkový cukr ● vanilkový cukr na obalení
Postup: ● Všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout alespoň hodinu. ● Těsto vyválíme na které vyložený papírem na pečení. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut do mírného zhnědnutí. ● Ještě horké cukroví, které bude mírně nafouklé a velice křehké, opatrně pomoučeném vále na tenký plát, vykrájíme libovolné tvary, ré skládáme plech vylokřehké, opatr ně obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.