Doufám, že jste všichni prožili skvělý rok,“ řekl Santa publiku v laponském městečku, než jej jeho pomocníci vyprovodili zpěvem a tancem. „Samozřejmě, že se ve světě událo mnoho věcí, které měly být jinak. Doufejme, že Vánoce přinesou chvilku, kdy se svět a lidé na nějaký čas uklidní a stráví chvíle s rodinou a přáteli,“ popřál muž v tradičním červenobílém kostýmu a s dlouhým bílým vousem.

Rovaniemi se prezentuje jako oficiální domov Santa Clause a každý rok dorazí do jeho turistické vesničky desetitisíce dopisů od dětí po celém světě. Při pročítání dětských přání však letos také prozradil, co by si k Vánocům přál on sám. "Naše kamarádka příroda má už nějakou dobu potíže a my všichni můžeme jeden dárek darovat společně, můžeme pomoci přírodě. Přeji vám všem veselé Vánoce," řekl minulý týden.

Britský deník The Guardian dnes vysvětluje, že globální oteplování pociťují takřka bez výjimky i obyvatelé několika měst v polárním pásu, která o sobě tvrdí, že jsou Santovým domovem. Například laponské Rovaniemi letos zažilo nevídaná vedra, když se v létě teploty dostávaly i přes 30 stupňů Celsia. Obyvatele také znepokojuje sucho, které pokračovalo i na podzim a znamenalo výrazně opožděný příchod sněhové pokrývky.

Fotogalerie
5 fotografií