Svět slaví Vánoce. Ulice jsou plné blikajících světýlek, na náměstích se pořádají vánoční trhy a lidé už běhají po krámech a kupují vánoční dárky pro své blízké. Je tu čas lásky, štěstí a pohody, které trávíme se svými blízkými. Ve vánočním čase se lehce zapomene na to, že ne všichni mají takové štěstí.

Na děti, které letos nemohou slavit vánoční svátky se svými blízkými, si vzpomněl Červený kříž, který jim věnoval video. To není věnované jen dětem, jejichž zemi postihla válka a kvůli bojům přišly o své rodiny, ale také dětem, jejich zemi postihla přírodní katastrofa či se staly terčem násilí. „Zmizení jsou jedny z nejhorších a nejdéle trvajících humanitárních důsledků krize, násilí, migrace a přírodních katastrof,“ stojí pod videem Červeného kříže, které bylo zveřejněno na sociální síti Twitter.

Ve videu se nám nejprve naskytne pohled na hořící auta, všude je kouř, který se vznáší nad prašnou ulicí. Pak vidíme Santa Clause, který se viditelně šokován rozhlíží kolem. Na pozadí hrají vánoční tóny, zatímco Santa, symbol Vánoc, jde ulicí a vyhýbá se kulkám. Santa posléze vejde do jednoho z rozbombardovaných domů a utíká po schodech nahoru. V polorozpadlém domě na dekách uvidí malou sedící holčičku. Poté k ní přijde a chytne ji za ruku, ovšem holčička přesto, že vidí Santa Clause, nevypadá šťastně.

Video
Video se připravuje ...

Santa procházející rozbombardovaným městem, holčička pláčící v opuštěném pokoji: Děsivé video šokovalo internet reprofoto youtube

Video nese název "Dárek, který Santa nemůže doručit" a na jeho konci se dozvídáme proč. Největším dárkem je totiž rodina. Ovšem přese všechno se jedná o vánoční video, tudíž holčička se nakonec se svou rodinou opět sejde. Zároveň je však upozorňováno, že mnoho dětí zůstane o Vánocích samo. Podle portálu Euronews se v současné době ve světě pátrá po více než 100 tisících nezvěstných. Ovšem jejich počet stále stoupá a to hlavně v Sýrii, kde je občanská válka, a dále v Myanmaru a Nigerii.

„Opětovné shledání rodin je pro naši humanitární misi stejně tak důležité jako poskytnutí jídla, přístřeší a vody. Pracujeme v místech vojenských konfliktů, násilí, migrace a také přírodních katastrof po celém světě a často slyšíme, že největší prioritou lidí je zjistit, zdali jsou jejich milovaní v pořádku a bezpečí,“ řekl Florence Anselmo z Červeného kříže pro Euronews.

Fotogalerie
11 fotografií