Německo

Německem na Štědrý den prochází Christkind neboli Ježíšek, ale zejména v severních oblastech obchází tradiční Weihnachtsman, který má zrzavé vousy i vlasy a dlouhý plášť s kapucí.

Velká Británie

O Vánocích nenavštěvuje britské děti Ježíšek, ale sv. Mikuláš. Znají ho pod jménem Santa Claus a důkladně se na jeho příchod připravují. Do krbu nebo za okno pověsí punčochu, aby jim do ní mohl v noci z 24. na 25. prosince nadělit drobné dárky a cukroví.

Španělsko

Ve Španělsku přicházejí Tři králové, kteří sice slaví svůj svátek až v lednu, ale nadělují už o Štědrém dnu. Děti jim jdou ulicemi v ústrety s rozsvícenými lampiony.

Itálie

Tradici klasických velebných vánočních mužů, dědů a dědečků známých z většiny zemí Evropy narušuje v Itálii jediná žena. Není nikterak pohledná a už vůbec ne mladá. Říkají jí čarodějnice Befana, a dárky roznáší až 7. ledna.

Francie

Pro vánoční svátky ve Francii je typický bíle oblečený Papa Noël. Především v Paříži se stále zachovává zvyk, že dospělí členové rodiny spěchají po rozdání dárků na večeři do dobrých restaurací. Vánoční večeře nezapře vyhlášenou francouzskou kuchyni, mívá až 12 chodů.

Belgie

V dřívějších dobách byly belgické Vánoce především rodinným religiózním svátkem. Teď však i v Belgii řádí americký Santa Claus. Typickým belgickým vánočním zvykem je, že všichni mladí i staří jdou po rodinné oslavě 25. prosince odpoledne bruslit na zamrzlé zavlažovací kanály.

Lucembursko

"Schéi Chrëschtdeeg" je pozdrav, kterým se lidé zdraví v Lucembursku a dal by se přeložit jako hezké vánoční svátky. I v Lucembursku jsou Vánoce rodinným a religiózním svátkem. Dárky roznáší Ježíšek, rodina se schází k typickému zimnímu jídlu, kterým je černý pudink s mačkanými bramborami a jablečnou omáčkou.

Irsko

Irové dávají na Štědrý večer do oken svíčky, aby posvítili na cestu Svaté rodině a dalším poutníkům. Po štědrovečerní večeři dávají lidé na stůl chléb a mléko pro Josefa, Marii a malého Ježíška a dveře domu zůstávají nedovřené. To vše jako symbol pohostinnosti.

Dánsko

Podle starého zvyku musí být každý dárek pro obdarovaného velkým překvapením. Lidé v Dánsku věří, že čím větší je překvapení, tím šťastnější budoucnost je čeká. V některých oblastech Dánska se dodržuje dávný obyčej "vítání vánočního posla". Posel zaklepe na dveře a každému dá speciální dárek.

Finsko

Ve Finsku rozdává radost bělovousý dědeček Velký Ukko. Poznáte ho především podle vysoké červené čepice a laskavého pohledu v moudrých očích.

Švédsko

Ve Švédsku obchází domy stařeček Jultomten v doprovodu skřítků a trpaslíků.

Portugalsko

Portugalci slaví na Štědrý den ráno svátek zvaný "consoda". Na stůl prostírají talíře pro duše mrtvých, kterým servírují jídlo. Věří, že tento skutek jim v příštím roce přinese štěstí. Oslavy Vánoc jsou spojené se silným náboženským založením Portugalců.

Řecko

Na Štědrý večer obcházejí děti na vesnici všechny domy a zpívají vánoční koledy. Za to dostávají malé sladké odměny. Dárky se rozdávají až 1. ledna, na den sv. Basileje, který je obdobou Santa Clause.

Text byl napsán s využitím Informačního centra Evropské unie při delegaci Evropské komise v ČR.