Paní Škarbanová ve středu ráno vystřídá prodejce, kteří zde nabízeli zboží včera a dnes. Od rodičů prý podědila jen ty nejlepší vlastnosti. „Od tatínka striktnost a přesnost a od maminky uměleckou stránku,“ směje se paní Škarbanová. Právě díky tomu si ve své malé dílničce vyhraje se vším, co jí přijde pod ruku.

Ruční práce

Minulý režim dělal mamince problémy v sochařině, a tak zavrhla možnost dát se na umění a vystudovala strojní průmyslovku. „Já tehdy ráda malovala, vyšívala, pletla. Pořád jsem chtěla dělat něco rukama,“ říká žena. Po revoluci začala spolupracovat se skláři při vytváření různých kvítků. A u květin zůstala i po odchodu do penze. Pokračovala v tvorbě zajímavých dekorací a věnců. Doma jich má připravených desítky. „Každá dekorace je originál. Stále vymýšlím, co dalšího vytvořím,“ říká. Zaručuje se, že nic nekvalitního u ní prý nenajdete. „Velmi pečlivě si třeba vybírám svíce, které tam chci mít. Z levných dělat rozhodně nebudu. Kdo je chce, ať si je jde koupit někam ke hřbitovu,“ směje se.

Inspiraci hledá v zahraničí

Podnik paní Škarbanové najdete pod značkou Minigalerie – Daška. Nabízí především adventní věnce, vyrábí i závěsné věnce nebo prostě okrasnou dekoraci. „Inspiraci jezdím nasáti do zahraničí. Miluji třeba trhy v Salcburku,“ vypráví podnikatelka, která ve své dílně tráví obvykle pět až šest hodin za den. „Dělám to pro radost. Živit se tím moc nedá. Obrovskou výzvou pro ni bude teď jarmark Blesku. „Kotva, to je pojem! Nikdy by mě nenapadlo, že tam budu prodávat své zboží. Vůbec nevím, co mě tam čeká. Znám ten obchod ještě z hluboké totality a roky jsem tam nebyla,“ říká. Přijďte se na její výrobky podívat i vy. Bude je nabízet zítra a ve čtvrtek.

Fotogalerie
6 fotografií