Při nákupu uzeného masa můžete narazit na několik druhů. Záleží na tom, z jaké části vepřového bylo vyrobeno. Nejčastěji se můžete setkat s uzeným z vepřové kýty, krkovice nebo vepřové plece.
Jaké jsou druhy uzeného?
Z kýty
Je charakteristické velmi libovým masem s nízkým podílem tuku. Často se vyrábí z jednoho kusu masa, ale můžete narazit i na výrobek lisovaný z menších kousků. Z vepřové kýty se vyrábí i tzv. »moravské uzené«. Jeho název odkazuje ke způsobu nakládání masa před uzením.
Z krkovice
Stejně jako krkovice i uzené z ní vyrobené je typické tím, že svalovina je mramorovaná tukem.
Z plece
Vepřová plec patří k libovějšímu masu, ale v porovnání s kýtou obsahuje více tuku. Speciálním výrobkem je »uzená rolovaná plec«, u níž je typické balení do síťky, která stahuje srolovaný celistvý kus masa, nebo slisované nasekané maso.
Celý spotřebitelský test najdete v pátek v tištěném Blesku nebo na Blesk.cz
„Ať obchody odhalí své marže.“ Šéf Zemědělského svazu je pro snížení DPH na potraviny Markéta Volfová, Lukáš Červený