Kvalitní hovězí maso je u přípravy burgerů polovina úspěchu. Aby byl šťavnatý a držel pohromadě, je důležité, aby bylo maso kvalitní, obsahovalo správný poměr tuku, bílkovin a kolagenu (pojivové tkáně) a bylo dochucené pouze solí, případně oblíbeným kořením. Jaké ingredience obsahují kupované masové placky? To vám prozradí Potravinový Sherlock už v pátečním spotřebitelském testu v tištěném Blesku a na Blesk.cz
Hamburger slaví 131 let
Ačkoli jsou hamburgery jsou považovány za americkou klasiku, které vděčí za svůj vznik americkým dělníkům, své kořeny mají v německém přístavním městě Hamburku. V 19. století totiž proslul hovězím masem, které se většinou zpracovávalo do mletých, okořeněných placek, které se prodávaly opečené.
Německé maso…
V 19. století byla Amerika vyhledávanou destinací imigrantů, mezi nimiž byly i početné skupiny Němců. Aby si vydělali na živobytí, začali ve velkých městech otevírat vlastní restaurace, kde nabízeli i masovou placku z Hamburku.
…v americké housce
Dát masovou placku mezi dva kousky pečiva ale napadlo dělníky, kteří si oblíbené hamburské hovězí čili hamburger kupovali v přestávkách mezi směnami v továrnách. A aby se jim masová placka »na stojáka« dobře jedla, dávali si ji mezi dva krajíce chleba.
Současnou podobu – tedy masový plátek v rozkrojené kulaté housce – dal hamburgeru Oscar Bilby z oklahomské Tulsy v roce 1891. Popularita hamburgeru dál stoupala a na přelomu 19. a 20. století byl považován za americkou klasiku.
Co se dozvíte?
● Který burger je nejchutnější?
● Kolik masa skutečně obsahují?
● Jaké »vylepšováky« používají výrobci?
Burger podle profesionálů: bez čeho se neobejde?