Ačkoli jsou hamburgery považovány za americkou klasiku, která vděčí za svůj vznik americkým dělníkům, své kořeny mají v německém přístavním městě Hamburku. V 19. století totiž proslul hovězím masem, které se většinou zpracovávalo do mletých okořeněných placek, jež se prodávaly opečené. 

Německé maso...

V témže století byla Amerika vyhledávanou destinací imigrantů, mezi nimiž byly i početné skupiny Němců. Aby si vydělali na živobytí, začali ve velkých městech otevírat vlastní restaurace, kde nabízeli i masovou placku z Hamburku.

...v americké žemli

Dát masovou placku mezi dva kousky pečiva ale napadlo dělníky, kteří si oblíbené hamburské hovězí čili hamburger kupovali v přestávkách mezi směnami v továrnách. A aby se jim masová placka »na stojáka« dobře jedla, dávali si ji mezi dva krajíce chleba. Krajíce časem vystřídala rozpůlená žemle a popularita hamburgeru dál stoupala. Na přelomu 19. a 20. století byl považován za americkou klasiku.

Celosvětový trhák

Začátkem 20. století vznikaly první fast foody, mezi jejichž trháky patřily právě hamburgery. Celosvětovou popularitu získalo maso v housce až díky bratrům McDonaldovým. Koncept jejich rychlého občerstvení se postupně rozšířil napříč celým světem.

JAK NA PŘÍPRAVU?

1. Kvalitní maso

Kvalitní hovězí maso je půlka úspěchu. Vyhněte se nákupu mraženého nebo předem připravené placky.

2. Rozemelte až doma

Maso namelte nahrubo doma těsně před jeho tepelnou úpravou (např. grilováním) a nejlépe hned po vyndání z lednice, aby mělo co nejnižší teplotu.

3. Narůžovělý, nebo propečený?

Než se pustíte do tvarování placek, můžete se rozhodnout, zda chcete mít hotový hovězí burger lehce narůžovělý, nebo zcela propečený.

Pokud chcete »medium«, můžete se pustit do tvarování placek. Jestliže preferujete propečené maso, přimíchejte do mletého vejce a trochu strouhanky. Tak se výsledné placky nebudou po upečení rozpadat a budou šťavnaté.

4. Mrskněte s ním

Mleté zatím nedochucujte. Vytvarujte z něj placky, které budou mít zhruba stejnou výšku jako polovina rozkrojené burgerové housky a o trochu větší průměr. Několikrát s každou plackou lehce bouchněte o pracovní desku, aby se směs zpevnila.

5. Propečenost zkuste prstem

Burgerové placky dochucujte těsně před grilováním. U kvalitního hovězího stačí jen osolit a opepřit. Placky vyskládejte na rozpálený gril a pečte z každé strany. Propečenost netestujte vidličkou nebo špejlí, ale prstem. Placku nepropíchnete a poznáte, jestli má burger správnou pružnost.

A jak to poznat? Na to existuje jednoduchá metoda. Dlaň ruky držte vzhůru a testujte pružnost svalu pod palcem. Středně propečený steak pruží stejně, jako když spojíte palec s prostředníčkem, téměř propečený jako palec s prsteníčkem a zcela propečený jako palec s malíčkem.

 

Video
Video se připravuje ...

Burger podle profesionálů: bez čeho se neobejde?