Grilovací sezona je tady: Recepty na domácí cheeseburger, pikantní křídla, vepřové kotlety i chřest
-
Grilovací sezona pomalu startuje a je dobré si osvěžit tradiční recepty, naučit se novým kouskům, dozvědět se další tipy. Zásadní je ovšem princip grilování, což je setkávání, společně prožitý čas a zvolnění v koloběhu dní.
- 1.
Tipy na úvod
1/ ZPOMALTE!
Experimentuje, nespěchejte. Od vepřové plece přes bůček až po žebírka – pozvolna pečte, grilujte.
2/ NEZAPOMEŇTE NA ZELENINU
Od chřestu až po rané cukety nebo nejrůznější druhy salátů si dopřejte jako přílohu k masům.
3/ ZUŽITKUJTE CITRUSY
Citron, limetku nebo pomeranč rozkrojte napůl, položte řeznou stranou na rozpálený gril a nechte zuhelnatět. Pak vymačkejte šťávu na maso nebo zeleninu.
4/ SVĚŽÍ ZÁLIVKA
Nebo šťávu z opečených citrusů použijte k přípravě salátových zálivek s nádechem kouřové chuti.
5/ A CO NEDOZRÁLÉ OVOCE?
Tvrdé mango, ananas, hrušky a další ovoce dejte na gril. Při tepelné úpravě se karamelizují šťávy, zjemní struktura a můžeme je podávat jako přílohu.
- 2.
Vepřové kotlety s glazurou
POTŘEBUJEME: • ½ šálku kečupu • ¼ šálku baleného hnědého cukru • ¼ šálku bílého octa • ¼ šálku pomerančové šťávy • ¼ šálku worcesterské omáčky • 2 stroužky česneku, nebo lžíci sušeného česneku • ½ lžičky sušeného rozmarýnu, rozdrceného • 8 vepřových kotlet s kostí
POSTUP: V misce smíchejte prvních sedm ingrediencí a připravíme si tak marinádu. Do velké mísy poté nalijte ¾ marinády. Přidejte vepřové kotlety a důkladně obalte marinádou. Přikryjte a dejte do chladničky na 8 hodin nebo přes noc. Zbytek marinády také přikryjte a uložte do chladničky.
Vepřové maso grilujte přikryté na středním žáru, dokud teploměr neukáže 145 °C, 4 až 6 minut z každé strany; během posledních 3 minut hojně potírejte zbylou marinádou. Před podáváním nechte 5 minut odstát. Jako přílohu dejte zeleninu, opečené brambory nebo chleba.
- 3.
Domácí cheeseburger
POTŘEBUJEME: • olivový olej • 2 cibule nakrájené na tenká kolečka • 1 kg 80% libového mletého hovězího • 2 vejce • ½ šálku cibule • 3 lžičky sušeného česneku • 2 polévkové lžíce worcesterské omáčky • 2 lžičky hořčice • sůl a čerstvě mletý pepř • rajče nakrájené na plátky • sýr čedar, plátky • listy římského salátu, natrhané na kousky • nakládané okurky • 6 brioškové hamburgerové housky nebo sladké havajské housky
NA TAJNOU OMÁČKU: • majonézu • 2 polévkové lžíce kečupu • ½ lžičky sušeného česneku • 2 polévkové lžíce šťávy z nakládaných okurek • lžičku sušeného kopru • 2 lžičky limetkové šťávy • lžičku uzené papriky • ½ lžičky kajenského pepře • lžičku hořčice
POSTUP: V misce vyšlehejte ingredience na omáčku dohladka. Přikryjte a uložte do chladničky až do použití. Ve vzduchotěsné nádobě lze skladovat týden. Na pánvi s těžkým dnem rozehřejte na mírném ohni olivový olej. Přidejte na tenká kolečka nakrájenou cibuli a na nízkém plameni ji smažte, dokud nezkaramelizuje. Asi 25 až 35 min. Pokud hnědne příliš rychle, snižte teplotu. Po dokončení je dejte stranou. Do mísy dejte mleté hovězí, vejce, jemně nakrájenou cibuli, česnek, worcester, hořčici, mořskou sůl a pepř. Rukou maso promíchejte, dokud se nespojí. Rozdělte na čtyři stejné části a vytvarujte z něj placičky. Rozehřejte gril na vysokou teplotu po dobu 10 min.
Každou placičku osolte a opepřete a položte na rozpálený gril. Snižte teplotu na střední a zavřete víko. Pečte 5 minut. Obraťte placičky a grilujte dalších 3 až 5 minut, nebo dokud není maso propečené podle vašich představ. Položte na maso sýr, zavřete víko a nechte ho rozpustit. Zatímco se sýr rozpouští, opečte si na rozpáleném grilu housky. Na horní i spodní stranu opečené housky přidáte velké množství tajné omáčky. Položíte placičky a poté na ně vrstvěte salát, cibuli a rajče. Podávejte s nakládanými okurkami.
- 4.
Piknikové kuře na grilu
POTŘEBUJEME: • 2 stroužky česneku, nebo lžíci sušeného • 2 lžičky másla • 1 šálek kečupu • ¼ šálku baleného hnědého cukru • ¼ šálku chilli omáčky • 2 lžíce worcesterské omáčky • lžíci hořčice • ½ lžičky soli • 2 kapky pálivé chilli omáčky • 2 brojlerová kuřata
POSTUP: Ve velkém hrnci osmahněte česnek na másle doměkka. Přidejte zbylé ingredience. Za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavte z ohně; dejte stranou. Na lehce vymaštěném grilovacím roštu grilujte kuře přikryté na středním žáru 30 minut a občas ho otočte. Polévejte omáčkou. Grilujte ještě 15 minut, nebo dokud teploměr nedosáhne 170 °C, několikrát polijte a otočte.
- 5.
Grilovaný chřest s balzamikovou redukcí
POTŘEBUJEME: • 500 g čerstvého chřestu • polévkovou lžíci olivového oleje + další na zakápnutí • mořskou sůl • ½ lžičky čerstvě mletého pepře • ½ šálku balzamikové redukce • ¼ šálku piniových oříšků (opražených) • čerstvě nastrouhaný parmazán
BALZAMIKOVÁ REDUKCE: • 1 šálek balzamikového octa • 2 lžíce cukru nebo medu • sůl • lžičku kukuřičného škrobu • ¼ šálku studené vody
POSTUP: Balzamikový ocet s cukrem nebo medem a solí vařte 10 minut, dokud se nezredukuje na polovinu. Do studené vody přidejte 2 lžičky kukuřičného škrobu a vlijte do zredukovaného octa. Mícháme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Připravte si ji předem, v uzavíratelné nádobě ji lze skladovat až 3 týdny. Před použitím zahřejte a promíchejte. Ořízněte a odstraňte tvrdé konce chřestu. Promíchejte s 1 lžící olivového oleje a dochuťte solí a pepřem. Gril předehřejte na vysokou teplotu.
Po rozpálení položte chřest přímo na gril. Grilujte 3 až 4 minuty z každé strany, dokud není chřest upečený, ale stále mírně křupavý. Pokud pracujete se silnějším chřestem, přidejte 1 až 2 minuty na každou stranu. Chřest dejte na talíř a pokapejte balzamikovou redukcí, posypte čerstvým parmazánem, praženými piniovými oříšky a pokapejte olivovým olejem. Ihned podávejte.
VideoVideo se připravuje ...Grilovaná zelenina Videohub/recepty