Včerejší test kvality hladkých mouk prozradil, která mouka se nejvíc hodí na kynuté pečivo a ze které si spíš než nadýchaný mazanec upečete sušenky. Z etiket se to nedočtete, ale dozvíte se všechny povinné údaje. A navíc i nadbytečné informace.

„Označování mouky je poměrně jednoduché, jedná se o jednosložkový výrobek rostlinného původu, není tedy nutné uvádět složení,“ vysvětluje odbornice na legislativu potravin Kamila Míková. „Vzhledem k tomu, že přítomnost alergenů je zřejmá z názvu výrobku, není nutné alergeny znovu uvádět,“ dodává. Většina výrobců totiž uváděla nadbytečné údaje o složení a přítomnosti lepku, nicméně jde o dobrovolné údaje, které nejsou v rozporu s legislativou.

Kdo uvádí nadbytečné složení?

Mlýn Havlíčkův Brod Pšeničná mouka hladká

Penny Hladká mouka pšeničná

Clever Pšeničná mouka hladká T530

Korrekt Hladká mouka pšeničná světlá

Malitas Pšeničná mouka hladká světlá 00 extra

Mlýn Pohronský Ruskov Pšeničná mouka hladká

Babiččina volba Mouka hladká pšeničná

Basic Mouka pšeničná hladká

Kdo upozorňuje na lepek?

Zátkova Pšeničná mouka světlá hladká 00

K-Classic Pšeničná mouka hladká světlá

Korrekt Hladká mouka pšeničná světlá

Mlýn Pohronský Ruskov Pšeniční mouka hladká polosvětlá

Babiččina volba Mouka hladká pšeničná

Basic Mouka pšeničná hladká