Obalované kousky ryby poprvé představil americký vědec a průzkumník Clarence Birdseye, který byl průkopníkem průmyslového mrazení potravin. V roce 1955 uvedl na trh novinku – rybí prsty, které se okamžitě ujaly a pronikly do obchodů na celém světě.

Ačkoli rybí prsty údajně vymyslel ve své domovině, tedy v USA, patentovat si je nechal ve Velké Británii, kde využil mezery v produkci levných jídel, která by byla zároveň dostačující pro celou rodinu. Postřeh se mu vyplatil, rybí prsty totiž patří v Británii dodnes k nejoblíbenějším pokrmům.

Clarenci Birdseyeovi dlouho vrtalo hlavou, jak správně zmrazit rybu, aby nevznikaly velké krystalky ledu. Když pracoval jako biolog v Kanadě, vypozoroval u indiánů, že s pomocí silného mrazu, větru a ledu mrazili nalovené ryby, které jim ve stejné kvalitě vydržely do další zimy.

Když se vrátil do USA, nechal si patentovat technologii hlubokého zmrazování zeleniny, masa a ryb a založil vlastní mrazírenskou společnost. Mražené potraviny pak začal dodávat do prodejen pod značkou Birds Eye Frosted Foods. První mražené rybí prsty určené pro prodej byly vyrobeny 26. září 1955 v britském Norfolku v Birdseyeově fabrice.

Strašné odhalení: Víte vůbec, co v nich je?

Původně se rybí prsty testovaly s masem ze sleďů a tresek. Víc ale chutnaly rybí prsty z tresek, takže se začalo vyrábět jen výhradně z nich. A jak jsou na tom rybí prsty dnes? Maso z jakých ryb najdete pod strouhankou? A jedná se o 100% rybí maso? Nebo nás výrobci tahají za nos a používají náhražky?

VELKÝ TEST RYBÍCH PRSTŮ VYCHÁZÍ V DENÍKU BLESK UŽ V PÁTEK. VÝSLEDEK TESTU SI BUDETE MOCI STÁHNOUT TAKÉ NA WEBU>>>

Z minulých testů: 

JAKÉ KAFE VYHRÁLO? >>>

JAKÝ EIDAM JE NEJLEPŠÍ? >>>

KTERÁ ŠUNKA JE VHODNÁ PRO DĚTI? >>>

A POZOR NA OŠIZENÉ MÁSLO >>>

Fotogalerie
5 fotografií