Není bez zajímavosti, že na lícové straně medailí Letních Olympijských byl 76 let od roku 1928, kdy se konaly IX. Olympijské hry v Amsterodamu, až do Athénských her v roce 2004 stejný motiv řecké bohyně vítězství Niké držící vavřínovou korunu pro vítěze od sochaře Giuseppe Cassioliho.

Líc olympijské medaile Amsterodam 1928
Autor: www.olympic.org

Teprve řečtí organizátoři her se rozhodli modernizovat dosavadní ztvárnění Niké. Ve své nové podobě bohyně Niké s křídly sestupuje na antický olympijský stadion Panathinaiko, kde se také konaly první novodobé Olympijské hry v roce 1896, což má lépe vyjadřovat sepětí Řecka a myšlenek olympijského hnutí. Nový vzhled lícové strany schválil Mezinárodní Olympijský výbor i pro následující hry.

Líc olympijské medaile Athény 2004
Autor: www.olympic.org

Peking 2008

Pro letošní Letní olympijské hry v Pekingu si organizátoři přichystali kolekci tří tisíc medailí. Rubová strana medailí je ozdobena nefritovým okružím, který pro Číňany symbolizuje vyjadřovat krásou, vznešenost, sílu, dokonalost a nesmrtelnost. Ve vnitřním kruhu je logo pekingské Olympiády. Celkem bylo výrobu medailí spotřebováno celkem 13 kilogramů zlata, 1340 kilogramů stříbra a 830 kilogramů mědi z australských a chilských dolů. Čínské medaile se pyšní jedním historickým prvenstvím. Jejich podoba poprvé vzešla z veřejné soutěže.

Rub zlaté olympijské medaile Peking 2008
Autor: www.olympic.org

Athény 2004

Rubová strana řeckých medailí odkazuje na řeckou historii a tradice a nese tři hlavní motivy. Prvním z nich je věčný olympijský oheň, který hořel v Olympii při každých hrách. Druhým je úryvek Pidarovy Olympijské ódy složené roku 460 před naším letopočtem na počest vítěze v zápase. Třetím motivem je logo Olympijských her v Athénách.

Rub stříbrné olympijské medaile Athény 2004
Autor: www.olympic.org

Sydney 2000

Na rubu medailí z Olympijských her v Sydney v roce 2000 je silueta charakteristické budovy Opery v Sydney spolu s olympijskou pochodní a olympijskými kruhy. Autory medaile jsou Wojtek Pietranik a Brian Thompson. Australané původně chtěli mít motiv Opery na obou stranách. Mezinárodní Olympijský výbor však požadoval pro lícovou stranu zachovat motiv Niké.

Rub olympijské medaile Sydney 2000
Autor: www.olympic.org

Atlanta 1996

Olympijské hry v Atlantě v roce 1996 měly na rubu medailí logo Atlantských her, které doplňovala stylizovaná olivová ratolest a nápis "CENTENNIAL OLYMPIC GAMES" (Stoleté olympijské hry).

Rub olympijské medaile Atlanta 1996
Autor: www.olympic.org

Barcelona 1992

Rub medailí z Letních Olympijských her v Barceloně v roce 1992 byl velice prostý. Zdobil ho pouze velké olympijské logo s pěti spojenými kruhy a emblém her. Design medailí navrhl sochař Xavier Corberó.

Rub olympijské medaile Barcelona 1992
Autor: www.olympic.org