Možná je to zbytečná podezíravost. Možná jen jako kulturní barbar nejsem schopen docenit váhu jména izraelského grafika Sagiho Haviva, který stojí za novým logem pražské zoo.

Ale stejně… Z pohledu laika to prostě vypadá, že nový znak zahrady by zvládla spíchnout i parta studentů z umělecké průmyslovky. Poskládat na bílý papír pět stop, jejichž předlohu si každý může stáhnout z veřejné internetové databáze, přece nemůže být takový kumšt. Nějaké to vysvětlení, proč jsou tam právě tyto stopy (třeba stopa ptáka prý upozorňuje na chovatelské úspěchy, stopa lvice zase na jedno z prvních zvířat zahrady), by se vymyslelo ještě snáz.

Jeden velký rozdíl ale existuje. Zatímco parta studentů by možná logo udělala pro zoologickou za pár sudů piva na maturitní mejdan, newyorské firmě Cher mayeff & Geismar je zoo ochotna dát 1,8 milionu korun! Celé je to ale vlastně dobrá zpráva: Ani v době, kdy každý mluví o šetření, pražská zoo nemá s penězi problém. Jinak by je přece nevyhazovala z okna za logo, které se dá z půlky stáhnout z internetu. Nebo snad ano?

Fotogalerie
1 fotografie