Beran
Autor: CNC

1. duben <<< 2. duben >>> 3. duben

Lidé narození 2. dubna jsou Berani.  


Svátek slaví Erika

  • Mužský protějšek: Erik
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Erička, Erinka, Erina, Eri, Riki
  • Původ: Jméno Erika je skandinávského původu. Pochází zřejmě ze starogermánských slov „ehre“ (čest) a „ríhhi“ (vládce). Význam jména je tedy „čestná vládkyně“.
  • Povaha: Eriky jsou veselé a milé. Mají rády společnost. Vztahy s partnerem jim komplikují jejich majetnické sklony. Bývají dobrými matkami.
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro ženy narozené ve znamení Berana, Blíženců, Lva a Kozoroha

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Mezinárodní den dětské knihy

Mezinárodní den dětské knihy se slaví 2. dubna, neboť v tento den roku 1805 se narodil známý dětský spisovatel Hans Christian Andersen. Jeho knihy jako například Malá mořská víla, Ošklivé káčátko, Císařovy nové šaty nebo Princezna na hrášku známe z dětství všichni.

V tento den pořádají knihovníci mnoho akcí. Snaží se upozorňovat na nové dětské knihy a vést děti ke čtení. Knihy podporují dětskou fantazii a zlepšují slovní zásobu. Předčítání jim také zlepšuje výslovnost. Na všechna tato pozitiva se snaží Mezinárodní den dětské knihy upozornit.

Světový den povědomí o autismu

V roce 2008 členové OSN rozhodli, že 2. duben bude Dnem povědomí o autismu a jeho cílem bude seznámit společnost s touto nemocí a přispět tak k lepšímu a možná i jednoduššímu životu rodin a lidí, kteří se s touto nemocí potýkají. 

V tento den se po celém světě symbolicky nasvěcují významné budovy a instituce, ale i školy či firmy, modrou barvou. Výjimkou nejsou ani egyptské pyramidy, londýnské oko nebo Empire State Building v New Yorku. V České republice je to např. tančící dům v Praze, Petřín nebo Ministerstvo zdravotnictví. Heslem dne a celé kampaně je slogan (Light It Up Blue – Na modré vlně). Modrá je barvou komunikace a sebevyjádření s čímž mají autisté problém. 

Tato osvětová kampaň pomáhá porozumět autismu širokému okolí. Cílem je zkvalitnit život lidí s touto nemocí, aby mohli vést důstojný a smysluplný život. V ČR je pro plnění tohoto cíle založena nezisková organizace NAUTIS.

Autismus je vrozená vývojová porucha, která se diagnostikuje před 3 rokem věku. Její výskyt je 4x častější u chlapců než u děvčat. Autisté opakují stejné vzorce chování, vyhýbají se očnímu kontaktu, nekomunikují, jsou samotáři, mají impulsní jednání, mají problém se sociálním a emočním vývojem. Nemoc je neléčitelná. Její příznaky lze pouze mírnit vhodnou terapií. V ČR je touto nemocí zasaženo více než 200 000 lidí, na světě je to více než 148 milionů, což je zhruba 2% celkové světové populace.

 

Kdo se narodil 2. dubna

Svět

  • 1805 – Hans Christian Andersen, dánský spisovatel († 4. srpna 1875)
  • 1840 – Émile Zola, francouzský spisovatel († 29. září 1902)
  • 1985 – Stéphane Lambiel, švýcarský krasobruslař
  • 1982 – David Ferrer, španělský tenista