Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Malá mořská víla oslavila 180 let a její muzikálová verze se na zimu uložila ke spánku

21. srpna 2016
16:37

Je to nejdéle reprízovaný muzikálový počin v Česku. Písně Malé mořské víly se poprvé rozezněly v prvním roce nového milénia, od té doby potěšily tisíce diváků. Příští rok se znovu vrátí.

Když v létě 2000 měla Malá mořská víla svou premiéru na Křižíkově fontáně pražského Výstaviště, málokdo by hádal, že se stane nejdéle reprízovaným muzikálovým dílem v novodobé historii tohoto žánru. Lyrický pohádkový příběh už šestnáctý rok těšil a bavil stovky diváků i letos v létě, svou sezonní derniéru měl 16. srpna, ačkoli část z něj je možné ještě do 10. září vidět ve výběrové produkci To nejlepší z tanečních muzikálů fontány 2000–2015. Taneční muzikál za roky své existence okouzlil těžko odhadnutelný počet lidí, dosahující mnoha tisíců diváků. Řada z nich se vrací, aby znovu a znovu mohla prožívat jeden z klasických příběhů dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Jeho původní pohádka o něžné krásce vycházející z vln letos slaví neuvěřitelných 180 let, Andersen ji napsal v roce 1836.
 
 
Ačkoliv v Andersenově podání má příběh smutnější závěr, ten zpracovaný pro fontánu je shovívavější a nabízí šťastný konec takový, jaký mají pohádky mít. Ostatně autoři nejsou jediní, kdo dali víle další šanci. Necelou hodinu dlouhé představení však jinak nabízí všechny dílky složené do příjemné pohádky o lásce k pozemskému princi, která přiměje malou mořskou vílu opustit podmořský svět a vydat se za svým snem. Nechybí čarodějnice, vybírající si svou daň v podobě hlasu něžné krásky. Nechybí ani svůdná princezna z dalekých krajů, která nakonec princovo srdce získá pro sebe. A najdeme tu i další víly, dvořany nebo mořského krále. Představení doplňují neuvěřitelné světelné a pyrotechnické efekty, ale i dekorace, jejichž hlavním trumfem je sama Křižíkova fontána. Spojení vodního unikátu s tímto příběhem je přirozené, logické a všechny kousky do sebe režijně zapadají. Možná i proto si Malá mořská víla hned první rok po svém uvedení vysloužila cenu Sisyfos v podobě plastiky od akademického sochaře Mojmíra Preclíka za dramaturgický přínos k rozvoji kulturního života v Praze.
 
Zatímco toto ocenění časem zaniklo, muzikál trvá a dál rok za rokem vábí diváky k radosti jich samotných a samozřejmě i tvůrců. Původní režijní zpracování a taneční choreografii vytvořil Richard Hes (†50), autor muzikálového Draculy. O víle vždy říkával: „To představení vzniklo v neskutečné souhře a souladu, byl to takový výron radosti. Moc nás to všechny bavilo a je to na výsledku vidět.“ Po letech jeho úlohu převzal šéf baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni Jiří Pokorný (45). Držitel dvou ocenění Thálie byl vynikajícím sólistou baletu Národního divadla v Praze, získal řadu mezinárodních zkušeností. Právě jeho soubor, jeden z nejlepších v Česku, v posledních letech nechává představení ožívat. „Zvláštní kouzlo Malé mořské víly spočívá pro nás všechny nejen v její dlouholeté úspěšnosti na Křižíkové fontáně, která je tematicky snad nejdokonalejším titulem ve vodních prostorách pod širým nebem, ale i díky, bohužel již nyní poslední, vzájemné spoluprací s Richardem Hesem. Jeho režijní vklad spolu s textařem Ivanem Hladíkem a melodičností skladatele Miloslava Janíčka nám tanečníkům dává zážitky, které citelně vnímáme společně s diváky ve stejný okamžik,“ řekl pro Blesk.cz Pokorný a pokračuje: „To je to, co diváky a umělce spojuje a stále se potkáváme i opakovaně na Fontáně. Jedinečné vnímání je důkazem toho, že na světě těžko najdeme srovnatelnou produkci.“
 
Video  Muzikál Malá mořská víla je reprízován neuvěřitelných 16 let, stále si získává nadšené diváky.  - Orfeus, archiv autorů
Video se připravuje ...
 
Hudbu napsal a choreografii Křižíkovy fontány vytvořil úspěšný producent Miloslav Janíček, který je zároveň provozovatelem Křižíkovy fontány. Texty pak napsal Ivan Hladík (41), textař spolupracující například s Michaelem Kocábem, Bárou Basikovou nebo třeba s Michaelem Jayem (autor písní pro Eminema, Céline Dion nebo u nás Helenu Zeťovou). „Jsme rádi, že se diváci vracejí,“ řekl Blesku Janíček. „Tohle představení má moc pohladit a vyčarovat na rtech úsměv. Je určeno dětem stejně jako rodičům,“ dodává Janíček. „Jsou lidé, kteří těch neuvěřitelných šestnáct let přicházejí každou sezonu znovu a nechají se znovu unášet tím krásným příběhem. Ačkoliv je v češtině, je srozumitelný všem, to je kouzlo pohádky,“ doplňuje Hladík.
Hlavní role za šestnáct sezon ztvárnila řada tanečníků, představení je na playback. Ten umožňuje, aby diváci i dnes slyšeli podmanivý hlas herecké legendy Miroslava Moravce (†70), který namluvil roli krále moří, pěvecké party nazpíval Bohuš Matuš (43). „Pan Moravec byl zrovna po hospitalizaci kvůli infarktu,“ vzpomíná Hladík. „Přijel taxíkem do nahrávacího studia, na první dobrou vše natočil a zase se odjel léčit. Profesionál každým coulem,“ dodal Hladík.
Představení si díky záznamu zachovává své prvotní kouzlo po celé roky. Mořskou vílu nazpívala Magda Malá (49), prince Pavel Vítek (53). Postavy pak ztvárnili jak členové skupiny UNO, tak právě baletní umělci z Plzně či Národního divadla. V excelentním podání role malé mořské víly se postupně vystřídaly Kateřina Stryková (42), Zuzana Pokorná (44) a aktuálně Monika Mašterová (27). Zajímavostí je, že v několika reprízách se objevila v této roli i Kristýna Kloubková (39), dnešní moderátorka zpravodajství TV Nova. Téměř dvě desítky let Malé mořské víle neubraly na odkazu ani kvalitě. Se začátkem klasické divadelní sezony se uložila k zimnímu spánku, aby příští rok v létě znovu vystoupila z přílivu a uvěřila v lásku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi