Ryby
Autor: CNC

26. únor <<< 27. únor >>> 28. únor

Lidé narození 27. února jsou Ryby.  


Svátek slaví Alexandr

  • Ženský protějšek: Alexandra
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Alex, Alexis, Lexa, Lexy, Saša, Saška
  • Původ: Jméno Alexandr je řeckého původu. Pochází ze slova „Alexandros“, jehož význam je „obránce mužů“. „Alexo“ znamená „bránit“ a „andros“ je „muž“.
  • Povaha: Alexandrové jsou inteligentní. Zajímají je duchovní záležitosti. Díky překonávání mnoha životních překážek se z nich stávají vyzrálé osobnosti.
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro muže narozené ve znamení Ryb, Vodnáře, Kozoroha, Vah, Lva a Berana.

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Světový den povědomí o anosmii

Anosmie je nemoc, která se projevuje částečnou nebo úplnou ztrátou čichu. 27. únor je věnován lidem, kteří tímto postižením trpí.

Světový den povědomí o anosmii byl poprvé iniciován v roce 2012. Založil jej Američan Daniel Schein, který sám anosmií trpí. Den zvýšení povědomí o anosmii tehdy začal jako událost na Facebooku, dnes je z něj celosvětová událost, které se účastní vědecká a zdravotnická centra nebo charity. 

Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, anosmie může být pro život až ohrožující, zejména v podobě celkové ztráty čichu. Pachy nás varují před různými každodenními nebezpečími, jako jsou třeba zkažené potraviny. Ještě závažnějším nebezpečím může být ale nevypnutý plynový sporák nebo jiný únik plynu. Zatímco zdravý člověk je schopný ohrožení rozpoznat včas, osoba postižená anosmií zápach plynu neucítí. Čichotupost, jak se anosmii také česky říká, může způsobovat i nechuť k jídlu

Anosmie může být vrozená nebo získaná, trvalá nebo dočasná. V současné době neexistují léky, kterými by se dala anosmie překonat.  

1999: Film Je třeba zabít Sekala získal deset Českých lvů

27. února 1999 se koprodukční drama režiséra Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala (1998), jež natočil podle scénáře Jiřího Křižana, stalo prvním snímkem, který získal deset Českých lvů, a to od roku 1993, kdy se začala tato filmová cena udělovat.

Křišťálovou sošku krále zvířat drama dostalo v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší režie, Nejlepší scénář, Hlavní herec (Olaf Lubaszenko), Vedlejší herečka (Agnieszka Sitek), Nejlepší kamera (Martin Štrba), Nejlepší hudba (Michał Lorenc), Nejlepší střih (Jiří Brožek), Nejlepší zvuk (Radim Hladík ml.) a Nejlepší výtvarný počin (Jiří Sternwald). Nominováno bylo celkem na třináct Českých lvů.

Nejvyšší ocenění si Jiří Křižan, producent Dariusz Jablonski a herec Olaf Lubaszenko odnesli i z Polských filmových cen. Olaf Lubaszenko obdržel také Cenu za mužský herecký výkon na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Snímek byl vybrán jako zástupce českého filmu, který se ucházel o Oscara v sekci cizojazyčný film za rok 1998.

Drama Je třeba zabít Sekala se natáčelo v jihočeském Varvažově a vzniklo v koprodukci s Polskem, Slovenskem a Francií. Pojednává o událostech v hanácké vesnici v roce 1943. Jsou v něm netradičně zapracované prvky westernu či antické tragédie.

Se svými deseti Českými lvy držel Michálkův snímek rekord až do režisérkou Agnieszka Holland natočeného životopisného dramatu o Janu Palachovi Hořící keř (2013), který z šestnácti nominací proměnil jedenáct a v sedmi kategoriích bodoval i na Cenách české filmové kritiky.

Kdo se narodil 27. února

Svět

  • 1902 – John Steinbeck, americký spisovatel oceněný Nobelovou cenou za literaturu za rok 1962 († 20. prosince 1968)
  • 1932 – Elizabeth Taylor, americká herečka († 23. března 2011)