Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lidé mají čich jako psi. Jsou jen citliví na jiné pachy, tvrdí studie

Autor: nka - 
14. května 2017
21:47

Lidé mají stejně dobrý čich jako psi a některé pachy, jako například vůni vína nebo banánu, dokonce rozeznají ještě lépe. S překvapivým odhalením přišli podle webu deníku Telegraph američtí vědci.

Podle jejich zjištění dokážou lidé rozlišovat až milion různých pachů, tedy mnohem více než dosud předpokládaných 10 tisíc. Lidské čichové ústrojí je totiž vyvinutější, než se do dnešní doby myslelo, a obsahuje podobné množství neuronů, jako mají psi a další savci. Rozdíl je jen v tom, že lidé jsou citliví na jiné pachy než zvířata.

Ani dobrý čich někdy psům nepomůže v tom, aby našli schovanou paničku. Podívejte se na video:

„Pravdou je, že lidé mají stejně dobrý čich jako ostatní savci, například jako hlodavci a psi,“ řekl vedoucí výzkumníků John McGann z univerzity v New Jersey.

„Zatímco psi se ale vyznamenávají při rozeznávání různých druhů moči na vodovodním hydrantu, lidé dovedou jen pomocí čichu určit zeměpisný původ různých druhů vína,“ napsali autoři studie zveřejněné v časopise Science. Psy ale podle nich lidé předčí například i při očichávání banánu, jelikož jsou citlivější k pachu jeho hlavní složky, amylesteru kyseliny octové.

Čichové vjemy zachycujeme pomocí nervových zakončení v nosní sliznici, která přicházejí do styku s molekulami přenášejícími určitou vůni. Informace se poté po výběžcích neuronů dostane do části mozku zvané čichový bulbus, kde se zpracuje.

Vědci se po desetiletí domnívali, že malá velikost bulbu v porovnání s celkovým objemem mozku podmiňuje i malou citlivost čichu lidí ve srovnání s ostatními druhy. Podle nejnovější studie ale poměr velikosti čichového ústrojí mozku v kvalitě čichu nehraje roli

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi