Ryby
Autor: CNC

20. únor <<< 21. únor >>> 22. únor

Lidé narození 21. února jsou Ryby.  


Svátek slaví Lenka

  • Mužský protějšek: nemá
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Lenička, Leni, Léňa, Lena, Lenuška
  • Původ: Jméno Lenka nemá zcela jasný původ. Spojováno je se jménem Helena, které se překládá jako „světlo“ nebo „pochodeň“. Mohlo by jít o jeho zkráceninu. Další teorie se kloní ke jménu Magdalena. Toto hebrejské jméno má výklad „původem z Magdaly“.
  • Povaha: Lenky jsou často osamělé. Nevychází jim partnerské vztahy, aniž by na tom nesly samy vinu.  
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro ženy narozené ve znamení Berana, Blíženců a Panny.

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Mezinárodní den mateřského jazyka

Na 21. únor připadá Mezinárodní den mateřského jazyka. Den vyhlásila organizace UNESCO roku 1999. Den je připomínkou jazykové a s ní spojené kulturní pestrosti, kterou máme chránit. Podle odhadů se na světě používá šest až sedm tisíc různých jazyků.

21. únor byl zvolen na návrh Bangladéše, kde je tento únorovým den významným datem. Když se roku 1947 Británie vzdala vlády nad Indií, vznikly dva nezávislé státy – Dominium Indie a Dominium Pákistán. Pákistánské dominium se dělilo na dvě části, západní a východní. Západní Pákistán odpovídal svým územím dnešnímu Pákistánu, východní část Dominia dnešní Bangladéši

Úředním jazykem pro západní i východní část byla angličtina a urdština, jazyk podobný hindštině, který ale používali muslimové. Ve východní části se ale mluvilo jiným jazykem, bengálštinou. V roce 1948 začali obyvatelé protestovat a požadovali zrovnoprávnění bengálštiny s urdštinou. Protesty vyvrcholily po čtyřech letech právě 21. února 1952 v Dháce, kde byli čtyři demonstranti zabiti. Protesty neutichly, naopak zesílily. Ke zrovnoprávnění jazyků obou částí Dominia Pákistán ale došlo až roku 1955. Hnutí za zrovnoprávnění rodného jazyka obyvatel Východního Pákistánu vyústilo až ve vyhlášení nezávislosti Bangladéše na Pákistánu roku 1971.

Evropská unie dbá na zachování jazykové rozmanitosti. I proto má 24 úředních jazyků a každý občan EU má právo se na Unii obracet ve svém rodném jazyce. Také europoslanci mohou vystoupit na plénu a hovořit jakýmkoli oficiálním jazykem. Evropská unie také pořádá každoročně Evropský den jazyků, který připadá na 26. září. 

1902: Zemřel slavný cestovatel Emil Holub

21. února 1902 ve Vídni zemřel český lékař, cestovatel, kartograf a etnograf Emil Holub. V Africe překonal malárii a další tropické nemoci, které se negativně projevily na jeho zdraví. Na sklonku života jej zasáhla rakovina, jíž v 54 letech podlehl. Slavnostní pohřeb se uskutečnil 24. února 1902 na Wiener Zentralfriedhof (Vídeňský ústřední hřbitov).

Holub podnikl expedice do Afriky a pořídil rozsáhlou přírodovědnou a etnografickou sbírku. Po své druhé cestě do Afriky uspořádal dvě velké výstavy (1891 ve Vídni a 1892 v Praze), které navštívilo 190 000 lidí. Měly sice úspěch, ale skončily finanční ztrátou. Navíc se mu tehdy nepodařilo najít prostor pro trvalé umístění svých sbírek, které čítaly na 13 000 předmětů. V roce 1894 odjel na dva roky přednášet do USA. Poté žil s manželkou Rosou převážně ve Vídni.

Pomník Emila Holuba od Jindřicha Soukupa byl odhalen roku 1949 v jeho rodných Holicích. Cetovatelova socha stojí před Národním muzeem Zambie ve městě Livingstone, busta jednoho z nejslavnějších Čechů je v pražském Náprstkově muzeu.

V roce 1970 bylo otevřeno Africkém muzeum v Holicích, kde je umístěn hlavní soubor jeho sbírek. V Náprstkově muzeu najdete mj. jeho deníky, zápisníky, diplomy, kresby a fotografie.

Kdo se narodil 21. února

Svět