Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z muzea Emila Holuba ukradli věci za 1,3 milionu korun

Autor: ČTK, šim - 
23. října 2010
19:16

Lví kůže, tři vyznamenání, dva kly nosorožce a jeden kel sloní. Toto vše ukradl pachatel nebo skupina pachatelů z muzea Emila Holuba v Holicích na Pardubicku. Škoda byla vyčíslena na 1,3 milionu korun.

Muzeum bylo vyloupeno v noci z pátku na sobotu. Všechny odcizené předměty byly ukradeny ze sbírky slavného cestovatele. Škoda je vyčíslená na 1,3 milionu korun. Informovala o tom policejní mluvčí Eva Maturová.

Neznámý pachatel vnikl dovnitř násilím a ukradl lví kůži, tři vyznamenání, dva kly nosorožce a jeden sloní. Ukradené předměty jsou sběratelsky velmi cenné. Pachatel je mohl ukrást na zakázku, řekla Maturová.

Výše škody se ještě může změnit. Podle toho se také bude odvíjet trestní sazba, pachateli hrozí od jednoho roku do pěti let ve vězení, případně až osm let.

Holub je symbolem českého cestovatelství, na výpravách v Africe strávil 11 let. Památník vznikl díky Holubově manželce Růženě v roce 1964. Množství exponátů věnovala městu.

annael ( 23. října 2010 15:20 )

A ty jseš co?

Thyronx ( 23. října 2010 15:02 )

Co neni pribite to se ukradne.. Ja vim ze se v hrobe obraci nejen Holub ale i Hanzelka a Zikmund.. Cechum neni nic svate. Jen ty prachy!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání