Vodnář
Autor: CNC

16. únor <<< 17. únor >>> 18. únor

Lidé narození 17. února jsou Vodnáři.  


Svátek slaví Miloslav 

  • Ženský protějšek: Miloslava
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Míla, Mili, Milek, Slávek, Sláva, Miloš, 
  • Původ: Jméno Miloslav je slovanského původu. Vykládá se jako „slavící milost“ nebo „slavný svojí dobrotou“. Slovanská podoba vychází z latinského jména Mansvet. 
  • Povaha: Miloslavové jsou rození dobrodruzi. Mají výborné komunikační schopnosti a umí se prosadit. V rodině mají vždy dominantní roli.
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro muže narozené ve znamení Lva, Vah, Panny a Vodnáře.

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


První sčítání lidu v Česku

První sčítání lidu na českém území proběhlo 17. 2. roku 1754. Sčítání proběhlo na základě patentu vydaného Marií Terezií o rok dříve. Jednalo se o první takové sčítání lidu v Evropě.

V dnešní době slouží sčítání lidu ke zjištění statistických údajů, dříve sloužilo hlavně k výběru daní a vojenským účelům. Úředníci habsburské monarchie tak shromažďovali původně více údajů o mužích, než o ženách, zejména o jejich zdravotním stavu. Zaznamenávaly se ale i duševní poruchy. Nejstarší sčítání lidu probíhala ve starověkém Babylonu před téměř šesti tisíci lety, záznamy se dodnes dochovaly na hliněných tabulkách. 

Podle doporučení OSN se sčítání koná jednou za deset let a koná se téměř ve všech zemích světa. V zemích Evropské unie je sčítání prováděno vždy v roce končícím jedničkou – 2001, 2011, atd.

Sčítání lidu má dnes význam také kvůli národnostnímu složení obyvatelstva. Pokud se v obci ve dvou sčítáních po sobě přihlásí například polské národnosti alespoň 10 procent obyvatel, mají jako národnostní menšina právo na dvojjazyčné pojmenování ulic v obci.

Při samotném procesu sčítání se veškerá data anonymizují a později není možné je přiřadit konkrétní osobě. Papírové formuláře s vyplněnými údaji se ničí. Se stále dokonalejší výpočetní technikou se sčítání lidu stává jednodušším při zpracování, formuláře je možné vyplnit i online. Úřady ale čelí kritice, že po občanech žádají údaje, které již znají a nezjistí si je z databází úřadů samy. Kritice čelí i kvůli některým otázkám – ať už na vyznání nebo ohledně koupelny v bytě.

1959: Vypuštěna první meteorologická družice

17. února 1959 byla ze Země vypuštěna americká družice Vanguard 2, jejíž vývoj trval rok. Šlo o první experimentální meteorologickou družici - hliníkovou kouli o hmotnosti 10 kg o průměru 508 mm.

Na povrchu družice se nacházely čtyři antény, uvnitř byly umístěny mimo jiné dva teleskopy s fotobuňkami pro měření osvětlení zemského povrchu a datový záznamník. Přemýšlelo se také, jestli na ni připevnit televizní kamery, což se nakonec neuskutečnilo. Tato první „vlaštovka“ se ale nedostala na určenou oběžnou dráhu a její vysílače zmlkly po 27 dnech.

Myšlenka na sestrojení satelitů a jejich odeslání do vesmíru, odkud by mohli lidé sledovat oblačnost a pozorovat změny počasí na Zemi, se zrodila v hlavě britského spisovatele a vynálezce sira Arthura Charlese Clarka, jehož jméno dostala planetka 4923 Clarke a dinosaurus Serendipaceratops arthurcclarkei objevený v australském Inverlochu.

 

Kdo se narodil 17. února

Svět

  • 1981 – Paris Hilton, americká zpěvačka, modelka a herečka, dědička hotelového impéria Hilton
  • 1991 – Bonnie Wright, britská herečka