Jiří Zahradník je již přes deset let onkologickým pacientem. Psychicky se ocitl na dně v roce 2021, kdy mu během covidu kvůli přetíženým nemocnicím byla zrušena třetí plánovaná operace. Jak ale sám říká, jeho pohled na věc se zcela změnil, když při jedné z kontrol v nemocnici zabloudil na dětské onkologické oddělení.

„Nepotřebuji pomoc já, to oni“

„Tam jsem si uvědomil, že nepotřebuji pomoc já, ale oni. V té době jsem pro jednu firmu prodával dorty a dohodl jsem se s jejím majitelem, že nám dají dorty za výrobní cenu a my přidáme marži, kterou pak celou odevzdáme na pomoc onkologicky nemocným dětem,“ vysvětluje zakladatel neziskové organizace Dortem proti rakovině.

Tento projekt se Jiřímu podařilo spustit před dvěma lety, jeho cílem je především plnit konkrétní dětská přání. „Když jsou Vánoce, zavoláme do motolské nemocnice, kolik tam mají dětí, a pak se snažíme splnit to, co si doopravdy na Vánoce přejí. Například k letošním Vánocům si spousta dětí přeje bob s volantem, samozřejmě nechybí Lego, knížky, oblečení, videohry atd.“

Kromě dětských úsměvů se ale Jiří může těšit i z toho, jak se jeho projektu daří: „První Vánoce jsme dělali asi za 100 000 korun a loňské už za 600 000, takže je vidět, že nějaký progres za sebou máme.“ Dárky ale nerozdávají jen o Vánocích, radost se dětem snaží dělat, kdykoliv to jen jde.

Vedle toho, že projekt Jiřího Zahradníka dělá radost konkrétním dětským pacientům, je jeho smyslem také na celou tuto problematiku upozornit. „Jsem toho názoru, že zrovna o tomto tématu se málo mluví. Nechci se nikoho dotknout, ale ženská i mužská rakovina má svůj prostor, ale ty děti podle mě trochu zaostávají. Proto pořádáme Dortem fest, dětský den, Vánoční sbírku a ples, což jsou naše čtyři akce, které budeme chtít každoročně opakovat,“ vysvětluje Jiří Zahradník.

S leukémií se Terezka pere potřetí

Plánů má ale spoustu, kromě nadcházejícího festivalu Jirka se svou organizací chystá boxerský turnaj, kde se budou vybírat peníze pro sedmiletou Terezku. „Její příběh mě opravdu vzal za srdce. Tatínek je s ní sám a jí se už potřetí vrátila leukémie. Teď potřebuje vyměnit bílé krvinky, které se ale musí dovézt z USA a stojí to asi 9 milionů,“ říká Jiří Zahradník. Rád by ale také například finančně podpořil rekonstrukci pokojů na dětské onkologii v Plzni.

Video
Video se připravuje ...

Leukémie: nemoc, kterou trpěl i Karel Gott - příznaky, příčiny, léčba Videohub

Jejich radost mě nabíjí

Jiří Zahradník se sám léčí s Grawitzovým nádorem na ledvině a vysvětluje, že rozzářené dětské úsměvy výrazně přispívají ke zlepšení i jeho zdravotního stavu: „Rozhodně mi to pomáhá, také díky tomu, že jsem se přestal soustředit jen sám na sebe. Já vždycky říkám, že v hlavě je ten základ, a pokud to člověk vzdá v hlavě, vzdá to i to tělo. A díky tomu, že u těch dětí vidím radost i z malých věcí, neuvěřitelným způsobem mě to nabíjí.“

Navzdory poměrně pesimistickému odhadu lékařů se Jirka v žádném případě nevzdává a dává najevo svou obrovskou motivaci: „Před třemi lety mi lékaři řekli určitý čas, řekli mi, že bez léčby před sebou mám pět až deset let, a když se na to nevykašlu a budu se léčit, tak deset až patnáct. Mám rodinu, manželku a dvě děti, chci tu pro ně být, a navíc mám tento projekt. Pokud tady po mně zůstane něco takového jako Dortem proti rakovině a bude to fungovat a pomáhat, budu z toho mít největší radost,“ říká Jiří Zahradník.

Dortem fest 2023

Jiří proto všechny zve na nultý ročník festivalu Dortem fest 2023, který se bude konat 16. září v Praze na Vypichu. Vstupné je zdarma a lidé zde budou moci různými způsoby přispět do sbírky pro dětské onkologické pacienty. „Mám obrovskou radost, že se to podařilo zorganizovat, bude to moderovat můj kamarád Michal Holán a podařilo se nám domluvit úžasné interprety jako Ben & Mateo, Eddie Stoilow, Zakázaný ovoce a spousta dalších. Pro děti máme spoustu skákacích hradů a atrakcí a vůbec celý doprovodný program. Myslím, že je skutečně na co se těšit,“ uzavírá Jiří Zahradník. "

"
Fotogalerie
7 fotografií