V Praze 9 Kaprain podle HN uspěl ve výběrovém řízení, které od loňského roku zajišťovala poradenská společnost Colliers International. Nákup pozemků byl s Američany dotažen před několika dny a změnu vlastníka už potvrzuje také zápis v katastru nemovitostí, uvedl list.

Šéf Kaprainu Marcel Dostal podotkl, že na rozvoji pražské Harfy se skupina podílí už od roku 2016. O časovém horizontu bourání starého závodu a budoucí výstavby nechtěl spekulovat. Klíčové teď podle něj budou jednání s městem a také nová podoba územního plánu. „V úzké spolupráci s městskou částí tu vybudujeme plnohodnotnou a moderní čtvrť, která nabídne příjemné bydlení i místo k práci a odpočinku,“ uvedl.

Miliardář Pražák má v dané lokalitě již několik nemovitostí. Nedávno zde například otevřel velký kancelářský objekt Harfa Business Center, kam sestěhoval část svých firem a také vedení Kaprainu. Vlastní také věžáky na ulici Českomoravská, kde sídlí telekomunikační společnost Cetin a kliniky Iscare.

Nákup chemičky

Skupina Kaprain nedávno oznámila, že koupila od Agrofertu chemičku Synthesia, mediální společnost Mafra a firmu Londa, která provozuje stanice Impuls a RockZone. Transakci ještě bude posuzovat antimonopolní úřad. Podle jeho předsedy Petra Mlsny bude muset skupina doložit, kdo za celou skupinou Kaprain stojí. Deník N v úterý napsal, že podle jeho zjištění většinový podíl ve skupině drží dvě firmy z Britských Panenských ostrovů. Zároveň ale Deník N uvedl, že skupina Kaprain deklaruje, že koncovým vlastníkem přes kyperskou firmou Darelco je podnikatel Karel Pražák. Bude na Kaprainu, aby předložil věrohodné doklady o tom, kdo za celou skupinou vlastně stojí, řekl Deníku N Mlsna.

Vlastník hokejové Sparty

Kaprain je investiční skupina založená v roce 2013 Karlem Pražákem. Soustředí se na čtyři základní oblasti, průmysl, nemovitosti, sport a zábava a finance. Podle informací na webu Kaprain.cz skupina v současnosti obhospodařuje majetek v hodnotě 33 miliard korun a vykazuje průměřně 40procentní meziroční růst. V současnosti spravuje 40 běžících investičních projektů. Do průmyslové větve patří například společnosti Spolchemie, Rubena nebo AVE Odpadové hospodářství. Od roku 2019 je Kaprain vlastníkem českého hokejového klubu HC Sparta Praha.

Video
Video se připravuje ...

Nahlédněte do tenisového jeviště pro Laver Cup v Praze! Černá je krásná. (2017) iSport TV

Fotogalerie
5 fotografií