Anička se narodila před čtyřmi lety, v březnu 2016, po bezproblémovém těhotenství. Že bude malinká, rodiče věděli už z ultrazvuku, když se však narodila, měla nepoměrně malou hlavičku. Dívenka skončila na jednotce intenzivní péče, lékaři vystrašené mamince Veronice sdělili, že miminko přestává dýchat. Pro maminku to byly jedny z nejhorších chvil jejího života.

V nemocnici strávilo miminko měsíc, kam za ním maminka dojížděla, postupně se jeho stav, co se dýchání týče, lepšil. Koloběh vyšetření pak ukázal na řadu šílených diagnóz - vyšetření očí odhalilo, že Anička ani na jedno oko neuvidí. Další vyšetření zjistila, že dívenka nemá vyvinutý mozek, velká část chybí přesně tam, kde je centrum zraku. Trpí také sekundární epilepsií, nemá propojené hemisféry, má zvýšené svalové napětí, stagnující psychomotorický vývoj, kontraktury v loktech (to znamená, že nemůže natáhnout ručičky) a trpí podvýživou.

Rehabilitace

Aničku dva dny po obdržení výsledků propustili domů, od té doby si v nemocnici poležela kvůli špatnému dýchání ještě několikrát. „Cvičíme Vojtovu metodu. Pravidelně jezdíme na rehabilitace k fyzioterapeutce, na vyšetření na neurologii, genetiku, logopedii a gastroenterologii a pravidelně k nám dochází poradkyně z rané péče,“ popisuje maminka, jaké peripetie musejí s Aničkou zvládat.

Od února 2019 také pravidelně rehabilitují na Neurorehabilitační klinice Axon v Praze. „Anička při této terapii zpevnila trup těla, přibrala svalovou hmotu, lépe udrží hlavičku, déle pase koníčky, zdokonalila otáčení na bok a povolilo se jí svalové napětí. S Aničkou bychom tuto terapii chtěly absolvovat čtyřikrát do roka, aby se celkově zdokonalovala a rozvíjela,“ uvádí maminka. Měsíční terapie podle ní stojí 35 700 korun, zaplatit ji má pomoci sbírka, která je nyní zveřejněna na dárcovské platformě Donio a již spravuje Nadační fond Axon. Přispět může každý, kdo Aničce fandí a chtěl by jí pomoci usnadnit život.

Fotogalerie
14 fotografií