Praha zřizuje střední, vyšší odborné, speciální, jazykové a základní umělecké školy. Šestileté funkční období pro vedoucí pozice školský zákon zavedl od roku 2011. Do té doby měla většina ředitelů pracovní smlouvy na dobu neurčitou.

Téměř 100 ředitelů a ředitelek

„Dbáme hlavně na kvalitu vzdělávání, proto konkurzy chceme i tam, kde jsou například učitelé spokojeni, ale my tam shledáváme například nedostatečnou péči v takzvaném wellbeingu, tedy chceme, aby se ve škole učitelé i studenti cítili dobře,“ řekl po jednání radní pro školství Antonín Klecanda (STAN).

„Tam, kde byla negativní zpráva České školní inspekce, nebo doporučení rady školy na opětovný konkurz, tam jsme automaticky opětovný konkurz vypsali, u ostatních jsme se pobavili o jejich představách, jak chtějí dál vést školu a posoudili jejich výsledky z šestiletého působení,“ řekl Klecanda. „Tam, kde jsme nebyli s něčím spokojeni, jsme pak vypsali výběrové řízení,“ dodal.

To se týká například Střední průmyslové školy Betlémská, kde dnes žáci před budovou protestovali kvůli krokům ředitele školy, kdy údajně z osobních důvodů propustil jednoho z učitelů. Vypsání výběrového řízení podle Klecandy však neznamená, že by ředitel školy nemohl dále pokračovat ve své funkci.

Magistrát posoudí přes 90 ředitelů a ředitelek. Požadavky pro výkon jejich funkce jsou například znalosti v oblasti trendů ve výchově a vzdělávání, znalost školských právních předpisů a školské problematiky, organizační a řídící schopnost nebo základní ekonomické znalosti.

Fotogalerie
4 fotografie