Holubí populace čítá v hlavním městě stovky tisíc jedinců. Boj proti jejich přemnožení je podobný tomu s větrnými mlýny. Holubi jsou totiž schopni snášet vejce až pětkrát do roka, a proto jejich populace neustále narůstá. Městské části stejně jako magistrát se snaží holubí populaci snižovat všemi možnými prostředky. Variant je hned několik od nejhumánnějšího holubníku, ze kterého se vejce sbírají, až po poměrně drastické zplynování.

Sokolí úderka

Praha 14 se vydala střední cestou a na boj proti přemnoženým holubům přizvala pár sokolů. Zkušený sokolník dravé ptáky cvičil od léta, tento týden byli konečně vypuštěni do přírody.  „Výcvik mladých sokolů pro snížení populace holubů na naší městskou část, který probíhal od června, byl zakončen jejich vypuštěním. V počáteční fázi budou bedlivě sledováni, zda se jim dobře daří. Do dvou let by mohlo dojít i k hnízdění, pokud se jim u nás bude líbit,“ vysvětluje starosta Prahy 14 Jiří Zajac (ODS).

„I po vypuštění máme sokoly pod kontrolou. Samozřejmě je primárně na nich, kde si vyberou hnízdiště. Prostor jim však po dohodě s vedením městské části nabídneme přímo na střeše radnice. Vzhledem k tomu, že jsou na tuto lokalitu z výcviku zvyklí, stejně jako na holuby, jakožto na svou primární kořist, věřím, že by zde mohli najít vhodné útočiště," doplňuje starostu zkušený sokolník Jan Šimánek, který sokoly pro Prahu 14 vycvičil v okolí rozhledny Doubravka na Černém Mostě.

Po vypuštění se jeden z dravců rozletěl ke Štěrboholům. „V úterý se druhý sokol rozletěl na opačnou stranu, směrem do sídliště. Ten si to ihned zamířil na střechu panelového domu, odkud vyhnal hejno holubů,“ napsala Praha 14 na sociální sítě. Nezbývá tedy než doufat, že se sokolům na Praze bude líbit a po pár měsících si to nezamíří třeba do Krkonoš. Jako jedni z nejlepších letců by tam s pomocí vzdušných vírů mohli být na „pár máchnutí křídly“.

Pospíšil dravce nevidí rád

S postupem, který zvolila Praha 14, ale příliš nesouhlasí primátorův náměstek pro kulturu a animal welfare Jiří Pospíšil (TOP 09). „Myšlenka využívání sokolů k regulaci stavu holubů mi nepřijde ani jako efektivní ani jako rozumný přístup. Praha je rušná metropole plná nástrah a rizik, zejména pro dravce jako je sokol, který má rozpětí křídel i více než metr a velmi snadno zde může přijít k úrazu, nebo i o život. Vezměte si například to obrovské množství trakčního vedení,“ nastiňuje Pospíšil možné nástrahy.

Starosta Prahy 14 však věří, že právě sokoli městské části v boji s přemnoženými „létajícími krysami,“ jak se někdy holubům říká, pomohou. „Fungovaly nám dobře i atrapy dravců. Věím, že opravdoví sokoli budou fungovat také. S holuby samozřejmě bojujeme i jinými metodami, ale faktem je, že moc nezabírají. Sítě proti holubům se dříve či později potrhají. Hroty, které mají ptákům bránit v znečišťování střech, balkonů či výklenků, fungují vždy jen do té doby, než se holubům podaří usadit do prostoru mezi nimi,“ uzavřel starosta.

Fotogalerie
35 fotografií