Azylový dům ve Vršovicích poskytuje přístřeší všem ženám, které se ocitly na ulici. Kromě střechy nad hlavou a teplé postele, ženy mají možnost se samozřejmě vykoupat a sociální pracovníci jsou také připraveni poskytnout jim pomoc při řešení těžké životní situace. Dočasný domov tady nalezne 40 žen bez domova ve 12 skromně zařízených pokojích.

Nevyhovující koupelny

Aby se zde ženy cítily co nejlépe, rozhodla se nezisková organizace Naděje, že ve vršovickém azylovém domě zrekonstruuje koupelny. Aby získali potřebné finance, rozhodli se poprosit o příspěvek veřejnost.

„Azylový dům pro ženy bez domova na Praze 10 funguje už od roku 2004. Neustále se snažíme jeho prostředí vylepšovat, abychom ženám nabídli přívětivé a důstojné zázemí. Chtěli bychom postupně zrekonstruovat koupelny v celém domě, protože jejich stav a vybavení už není vyhovující,“ napsala Naděje ke kampani.

Aby nalákala co nejvíc přispěvatelů, vymyslely místní sociální pracovnice, že se do kampaně také zapojí. Šest žen tak v průběhu jednoto týdne dražilo na Facebooku různé osobní věci. Jedna například upekla bábovku, další vyrobila sirup, jiná zas do aukce věnovala vlastnoručně namalovaný obraz.

„Při relativně vysoké psychické náročnosti mé práce v Naději byly pro mne nejlepším odpočinkem výlety a procházky v přírodě, které spojuji se sběrem hub, léčivých bylin a květů. Z některých těchto darů přírody vyrábím zdravé a chutné sirupy, které jsem se rozhodla věnovat do aukce. Jedná se o sirup z bezových květů, dále sirup ze smrkových výhonků a rovněž sirup z listů rýmovníku,” vysvětlila Gabriela. Celkově se podařilo vybrat přes deset tisíc, a rekonstrukce koupelny se stávala reálnější.

Důstojné prostory

Koncem ledna zveřejnila Naděje radostnou zprávu. Koupelny už jsou zrekonstruované. „S nadšením se chceme pochlubit výsledkem rekonstrukce koupelen v azylovém domě ve Vršovicích. Během posledního půl roku se nám podařilo zrekonstruovat 4 koupelny v tomto důležitém ubytovacím zařízení pro ženy. Nové podoby se dočkaly koupelny pro ubytované ženy v prvním a druhém patře. V přízemí byl vytvořen široký sprchový kout pro hůře pohyblivé ženy, a také zde bude k dispozici pračka a sušička. Z důstojného hygienického zázemí se mohou těšit i zaměstnankyně azylového domu,“ informovala Naděje nejen dárce, ale i zbylou veřejnost.

„Koupelny jsme mohli zrekonstruovat díky našim pravidelným podporovatelům a skvělým dárcům z kampaně Daruj koupelnu ženám bez domova,“ poděkovala Naděje na závěr.

Fotogalerie
26 fotografií