Endometrióza je onemocnění, které postihuje přibližně 15 % žen v produktivním věku. „Endometrióza jsou buňky endometria, neboli děložní sliznice, které se nějakým způsobem, například menstruací, dostaly mimo děložní dutinu. Typicky se vyskytuje na vaječnících, vejcovodu, děloze, břišní výstelce neboli pobřišnici,“ popisuje primář Kolek. „Endometrióza se ale může vyskytnout kdekoli v těle,“ doplňuje.

Projevuje se například bolestivou menstruací, bolestivým pohlavním stykem nebo neplodností. Pokud je endometriózou zasaženo střevo, tak může docházet k potížím se zažíváním. V krajním případě, pokud je zasažen močovod, se „může zastavit přesun moči z ledviny do močového měchýře tím, že dojde k ucpání močovodu,“ vysvětluje primář Kolek. U některých žen s endometriózou se může projevovat více příznaků najednou, „ale také nemusí mít žádné potíže, anebo jenom nemůže otěhotnět,“ doplňuje Kolek.

Unikátní operace

Operace, která se podařila ve Fakultní Thomayerově nemocnici, byla unikátní v tom, že při ní byla z těla pacientky odstraněna hluboká pánevní endometrióza. Tento typ endometriózy je specifický tím, že se její ložiska se nacházejí hluboko uvnitř tkání. „Nejčastěji se jedná o rektovaginální septum – přepážka mezi pochvou a konečníkem, na močovém měchýři, střevě nebo konečníku,“ popisuje primář Kolek. Jedná se o velmi obtížný typ operace srovnatelný s onkogynekologickou operativou.

„Ta unikátnost byla v tom, že to bylo poprvé provedené na robotickém systému pod vedením renomovaného odborníka,“ vysvětluje primář Kolek. Operaci proktoroval prof. Gaby Moawade z Washingtonské univerzitní nemocnice, jeden z největších expertů v tomto oboru. „‘Proctoring‘ znamená, že vás přijede učit někdo, kdo to již dělá dlouho a je na nejvyšší úrovni. Profesor Moawad je z washingtonské univerzity. Je to takový „guru“, co se týče operací hluboké pánevní endometriózy. Na celém světě jsou asi tři takoví specialisté, operující na podobné úrovni, a ti jezdí učit po celém světě,“ doplňuje.

Operace se zúčastnila řada zástupců z několika center pro léčbu hluboké pánevní endometriózy z Česka, ale i Slovenska, kteří plánují začít operovat pomocí robota. „Někteří byli tady s námi na sále a v zasedací místnosti, kam se přenášel živě obraz z operačního sálu, včetně komunikace s panem profesorem,“ popisuje doktor Kolek. „Mohli s ním komunikovat a diskutovat. Myslím si, že hodně z nich to výrazně posunulo,“ uzavírá.

Celá operace trvala přibližně čtyři hodiny a došlo při ní k odstranění všech ložisek endometriózy. „Pacientka byla dopředu důkladně vyšetřená. Věděli jsme přesně, kde se ložiska nacházejí, jak vysoko na střevě jsou uložená, a pak jsme odstraňovali jedno ložisko po druhém,“ popisuje průběh operace doktor Kolek. Díky šetrnému způsobu operace může mít pacientka v budoucnu děti.

Da Vinci

Da Vinci je nejmodernější robotický systém současnosti skládající se ze tří částí. Jedná se o robota se čtyřmi rameny, do kterých se nasadí chirurgické nástroje, kterými je prováděna operace. Robot je napojen na řídící věž a je ovládán konzolovým chirurgem z ovládacího centra (tzv. konzole). Na rozdíl od laparoskopie, při které je možné nástroji hýbat pouze v jednom směru, tak díky Da Vincimu má chirurg možnost nástroji otáčet o 360 stupňů.

Mezi další výhody patří zkrácení operačního času, menší krevní ztráty při operaci, větší šetrnost k nervům i k tělu pacientky a díky tomu i méně komplikací a rychlejší zotavení po operaci. Nelze opomenout ani menší únavu operatéra po absolvované operaci.

Aby chirurg mohl operovat pomocí robota, tak musí absolvovat školení. „Nejdřív trénujete na trenažéru, pak na umělém břichu, následně absolvujete kurzy, kde operujete na prasatech. Poté teprve můžete provést první operaci s proktorem, což je váš učitel, který vás vede celým programem a zároveň je s vámi u první operace,“ vysvětluje průběh školení doktor Kolek. „Tak se stanete konzolovým chirurgem. Trvá to tak tři měsíce, než operujete vlastního pacienta,“ uzavírá.

Tréninkový program na Da Vincim si vyzkoušela i naše redaktorka. Ovládání se dá s nadsázkou přirovnat k joysticku u herní konzole. Operační nástroje jsou ovládány palci a prostředníčky a je nutné postupovat s co největší opatrností. Pomocí pedálů je možné měnit nástroje nebo pohybovat s kamerou. Sezení u robota je možné nastavit podle výšky chirurga, aby se mohl pohodně opřít. Trenažér má v sobě celou řadu programů na seznámení se s ovládáním, a to včetně šití a dalších chirurgických dovedností.

Fotogalerie
31 fotografií