„Roboticky asistované výkony přinášejí vyšší preciznost a s tím spojenou menší náročnost operačního výkonu pro pacienta,“ uvedl přednosta Urologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a VFN Viktor Soukup. Robotické operační přístroje má v ČR 15 nemocnic, vedle Prahy a Brna také v Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Jihlavě, Olomouci, Havířově, Zlíně, Ostravě a Novém Jičíně.

Pacient má podle Soukupa po zákroku menší bolesti, vyskytuje se u něj méně komplikací, jeho pobyt v nemocnici je kratší a urychluje se i doba rekonvalescence. Operujícímu lékaři pak přináší výhodu ve větší přesnosti pohybu nástrojů, odstranění třesu rukou a zvětšení obrazu včetně jeho trojrozměrného zobrazení.

„Hra“ s joysticky a pedály

V urologii se používají podobné přístroje pro 50 typů zákroků, sdílet ho bude i chirurgie a gynekologie. „Největší procento urologických výkonů patří těm z onkologických příčin čili odstranění prostaty pro nádor, odstraněním nádoru z ledvin, odstraněním močového měchýře a operacím ledvinné pánvičky pro poruchu odtoku moči,“ řekl specialista urologické kliniky Vojtěch Fiala.

Přístroj podobně jako laparoskopie umožní operaci bez otevření břicha. Do břišní dutiny vede jen několik otvorů o šířce osm milimetrů, takzvané porty. „Následně se k těmto portům 'zadokují' robotická ramena a do nich se zavedou potřebné nástroje. Tato ramena s nástroji ovládá operatér z konzole pomocí systému joysticků a pedálů,“ popsal operatér Michal Pešl.

Přes půl tisíce dětí ročně

Ročně v klinice operují více než 500 dětí s nejrůznějšími urologickými obtížemi, v roce 2022 to bylo 538 operací a z toho 79 provedených laparoskopicky. Podle vedoucího lékaře oddělení dětské urologie Josefa Sedláčka jde o celou šíři zákroků. „Tedy od funkčních problémů, což jsou vývojové i získané poruchy funkce dolních močových cest přes kompletní problematiku rekonstrukce a léčby vrozených vývojových vad ledvin, horních i dolních močových cest. Včetně vrozených vad chlapeckého a dívčího genitálu,“ popsal Sedláček.

U chlapců je lékaři označují jako hypospadie. „Řešíme jako jedno z mála pracovišť v republice především závažné formy proximálních hypospadií, které své nositele bez rekonstrukce často vyřadí z pohlavního života,“ uvedl. Například v roce 2017 jich bylo v celé ČR zhruba 206, z toho 167 méně závažných a 39 závažných. Zabývají se také například operacemi varikokély, rozšíření žil varlete, které způsobuje bolesti, neplodnost a pokles hladiny mužských hormonů, nebo nesestouplého varlete, takzvaného kryptorchismu.

Při včasné a odpovídající léčbě je většina našich pacientů v dalším životě zcela v pořádku. Rekonstrukcí řady vad jsme schopni eliminovat rizika, která s sebou nesou a nejsou tak dále v životě omezeni. Nicméně i tak je jistě skupina jedinců jejichž problémy jsme schopni zlepšit jen částečně. I to ale může zcela zásadně pozitivně ovlivnit kvalitu jejich života,“ dodal Sedláček.

Fotogalerie
7 fotografií