Žalobu učitelky na školu zamítl letos v únoru Obvodní soud pro Prahu 6. Uzavřel tehdy, že žena závažně porušila povinnosti pedagogického pracovníka a že po škole nelze spravedlivě požadovat, aby Bednářovou nadále zaměstnávala. Bednářová se následně odvolala k pražskému městskému soudu.

Odvolání nevyšlo

Podle odvolacího senátu porušila učitelka školský zákon, interní předpisy školy i zákoník práce. „Ze svého postavení pedagožky, tedy osoby, jež má u žáků přinejmenším formální autoritu, sdělovala sugestivním způsobem nepravdivé informace nezletilým žákům,“ popsala počínání učitelky soudkyně Patricie Adamičková. „Využila daný prostor k ovlivňování žáků přednesem svých názorů a v podstatě nepřipustila diskusi, protože na otázky žáků reagovala úsečně,“ dodala.

Tématu Ruska a Ukrajiny se Bednářová věnovala v hodině slohu ve třídě 8. A počátkem dubna 2022, tedy několik týdnů po začátku ruské invaze. Žákům mimo jiné tvrdila, že v Kyjevě se nic neděje. Když namítali, že ve zprávách České televize viděli hořící město, řekla jim, že veřejnoprávní televize je zaujatá. Uváděla také, že ukrajinské nacistické skupiny na Donbase od roku 2014 systematicky likvidovaly Rusy včetně dětí například tím, že je upalovaly a stahovaly zaživa z kůže. Někteří žáci učitelce oponovali a její výklad si nahráli.

Právě z této nahrávky soudy vycházely. Odvolací senát si ji dnes přehrál bez účasti veřejnosti, aby ochránil identitu nezletilých žáků. Následně odmítl námitky Bednářové, že osmnáctiminutový záznam je účelově sestříhaný. Konstatoval, že výklad spíše než hodinu češtiny připomíná výuku dějepisu. „Žákům nesdělila zdroje, z nichž čerpala své informace. Pouze odkazovala na web Protiproud a zpochybňovala veřejnoprávní zpravodajství České televize,“ shrnula projev češtinářky Adamičková.

19:59
27. 4. 2024

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
27. 4. 2024

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
27. 4. 2024

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

Kompletní online

Učitelka: Média lhají

Učitelka s třicetiletou praxí na svých výrocích trvá, novináři podle ní o situaci na Ukrajině lhali. Její právník mimo jiné tvrdil, že výpovědní důvod je neurčitý, protože škola neuvedla, co konkrétně jí na výrocích vadilo. „Je zcela evidentní, že učitel nesmí dětem lhát, a nelze mu vytýkat, že dětem říká svůj postoj, i kdyby byl v rozporu s tím, co říkají oficiální místa,“ prohlásil ženin advokát Čestmír Kubát.

Video
Video se připravuje ...

Pavel a Duda mluvili o hrozbě útoku Ruska. Maďarka Nováková i Čaputová podpořily v Praze Ukrajinu ČTK/Blesk Zprávy

Fotogalerie
14 fotografií