Původní divadlo nechal v tehdy ještě samostatných Nuslích vybudovat divadelní impresário Stanislav Langer, který novou scénu, dřevěnou budovu nesoucí název Tylovo divadlo, otevřel v listopadu 1921. Autory stavby byli architekti Alois Zima s Josefem Dneboským.

Langerovým záměrem bylo uvádět činoherní představení určená širokému publiku. Příliš se mu nedařilo, a to ani poté, co zkusil - kromě hostování známých tváří jako byl Ferenc Futurista - i zpěvohry a operety. Blýskat na lepší časy se začalo až díky novému nájemci Jiřímu Sedláčkovi. Ten divadlo nakonec koupil, jako uměleckého šéfa angažoval Ference Futuristu a do souboru přilákal prvorepublikové hvězdy jako Mařenku Zieglerovu, Járu Kohouta nebo Jindřicha Plachtu. Na repertoáru divadla, jež mělo konečně také vlastní taneční a pěvecký soubor, byly i za Sedláčkovy éry hlavně operety, tentokrát ale téměř výhradně původní české. A na ty publikum slyšelo.

Video
Video se připravuje ...

Tajemství smrti Jindřicha Plachty (†52): Zklamaný podlehl rakovině jater! Zuzana Štíchová, Jan Jedlička

Přejmenování

Koncem 40. let scénu převzala družstevní divadelní organizace. V roce 1948 se z divadla stalo Divadlo na Fidlovačce, Tylovo jméno totiž dostalo Stavovské divadlo. Scéna nadále lákala diváky na hudební tituly. Její osud se ale již v té době spojil s karlínským divadlem. Zatímco v Karlíně měla podle představ centrální dramaturgie dostávat prostor opereta, Nusle byly určeny původním hudebním komediím. V roce 1963 se nuselská scéna stala pobočkou Hudebního divadla v Karlíně. S tím souvisela i další změna názvu na Hudební divadlo v Nuslích, všeobecně se však stále říkalo Tyláček nebo Fidlovačka.

Skladiště

Původně dřevěná budova se dvěma betonovými přístavbami ale pomalu chátrala, přestože se na přelomu 50. a 60. let dočkala při přestavbě nového většího jeviště. Peníze na nutné opravy však nepřicházely, a tak v druhé polovině 70. let divadlo osiřelo. Nějakou dobu sice ještě sloužilo karlínské scéně jako skladiště a v 80. letech se dokonce začala plánovat renovace, nakonec se ale uvnitř Fidlovačky usadili bezdomovci a ze zanedbané střechy vyrašily břízy.

Obnovená sláva

Po záchraně v 90. letech se opět stalo oblíbenou scénou. Od znovuotevření Fidlovačky až do roku 2012 byl ředitelem divadla Töpfer, poté vedla divadlo čtyři roky Balzerová. Od roku 2016 má Divadlo Na Fidlovačce nové vedení. Do repertoáru Fidlovačky nyní patří nejen komedie, muzikály, ale i inscenace pro náročnější diváky či rodiny s dětmi.

Fotogalerie
17 fotografií