Prostorami Discolandu prošly během jeho největší slávy statisíce hostů včetně slavných umělců, dalších celebrit i šéfů podsvětí. Se zabásnutím jeho šéfa Ivana Jonáka (†59) však sláva proslulého klubu zvadla, až z něj zbyla jen zchátralá budova, jež se postupně stala ostudou osmé městské části. 

V roce 2018 budovu koupil podnikatel Petr Michovský, někdejší partner bývalé pražské primátorky Adriany Krnáčové, jenž má mj. stavební firmu a zabývá se luxusními nemovitostmi. Začalo se hovořit i o bourání. Před rokem přišla zpráva, že chce majitel z Disoclandu udělat objekt se samostatnými bytovými jednotkami, hudebním klubem a prostory pro parkování vozidel. Ve středu 24. května 2023 pak k budově přijely bagry a zakously se do ní. Podle reportéra Blesku se stroje zatím soustředí na zadní část budovy. Stržená zeď odhalila vnitřní prostory budovy.

„Nový vlastník má aktuálně platné stavební povolení na rekonstrukci, přesně přístavbu a nástavbu. Dle projektu by v horním patře měly vzniknout byty, dole restaurace. Objekt se v památkové zóně nenachází,“ řekl mluvčí Prahy 8 Martin Šalek Blesku už před rokem s tím, že povolení majitel získal na jaře 2021. Totéž vyjádření sdílela městská část Praha 8 na sociálních sítích také nyní a doplnila, že majitel nemá stavební povolení na demolici, ale na rekonstrukci.

Jména po dcerách

Ivan Jonák Discoland pojmenoval po své dceři Sylvii. Horní část podniku, bar Veronika, se pak jmenovala po starší z jeho dcer. K uzavření podniku v roce 1994 došlo, když Jonáka zatkli a později odsoudili za objednávku vraždy jeho ženy Ludviky (†34). Ani po 18 letech ve vězení se ale k činu nepřiznal.

Video
Video se připravuje ...

Demolice Discolandu Sylvie Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
51 fotografií