Čeští egyptologové se podle Landgráfové věnují především oblasti Abúsíru a severní Sakkáry, kde mají dlouhodobě koncesi. Rozsáhlá koncese se dělí na několik podoblastí, kde pracují jednotlivé týmy. Zabývají se pyramidami páté dynastie a hrobkami královské rodiny v severním Abúsíru, šachtovými hrobkami Pozdní doby v severozápadním Abúsíru, na jejichž výzkumu se podílí i Landgráfová, hrobkami vysokých hodnostářů Staré říše v jižním Abúsíru a severní Sakkáře.

„Každá hrobka v sobě nese významnou informaci, pak samozřejmě jednou za čas dojde k velkému objevu, jakým byl největší mumifikační depozit u hrobky velitele žoldnéřů Vahibremerineita nebo hrobka vezíra Ptahšepsese s nejstarší téměř dokonale dochovanou mumií,“ řekla. Ztracenou hrobku Ptahšepsese v Sakkáře znovuobjevili čeští egyptologové v roce 2022. Hrobku prozkoumali vědci včetně pohřební komory, ve které našli kompletní mumii hodnostáře.

„Je to nejlépe dochovaná mumie ze Staré říše a nejlepší doklad toho, jakým způsobem fungovala ve Staré říši mumifikace. Její zkoumání a analýzy stále probíhají,“ řekla. Mumie je jedinečná tím, že se našla vcelku, standardně podle Landgráfové nacházejí expedice mumie rozbité od zlodějů na malé kousky. Stará říše je období dějin starověkého Egypta odpovídající době vlády třetí až šesté dynastie, tedy zhruba v době 2700 až 2181 před naším letopočtem.

Šachtové pohřebiště

„Pomalu se blížíme okamžiku, kdy se nám podaří plně dozkoumat celé šachtové pohřebiště v Abúsíru. To, že budeme mít kompletně pohřebiště definované, všechno objevené, budeme vědět, které hrobky byly dokončené a které nedokončené či v jakém byly vzájemném vztahu. To, kde byla hrobka postavená a zda byla dokončená, nám také něco říká. Můžeme například zjistit, proč, kdy a jak bylo pohřebiště opuštěné,“ řekla.

Na šachtovém pohřebišti vědci prozkoumali čtyři velké a dvě menší hrobky, podle Landgráfové se na místě nachází určitě ještě jedna velká hrobka a minimálně tři menší. Jelikož není možné určit, co najdou vědci uvnitř hrobek, nedá se podle egyptoložky předpovídat, jak dlouho bude výzkum ještě trvat.

Finanční problémy

I egyptologie se týkají aktuální finanční problémy, se kterými se potýká české vysoké školství. Obrovským problémem je podle Landgráfové finanční nejistota. „V okamžiku, kdybychom byli nucení výzkumy v Abúsíru přerušit, pravděpodobně velmi rychle přijdeme o archeologickou licenci, kterou máme,“ řekla. Čeští egyptologové mají podle ní největší neegyptskou licenci pro archeologické práce na pyramidových polích. „V případě stabilizace financí by snad jediná další věc, která by nás mohla ohrozit, byla nějaká politická nestabilita v Egyptě,“ dodala.

Procházka egyptským podsvětím

V souvislosti se starobylým Egyptem se přitom ve spolupráci s šikovnou akademickou malířkou Klárou Sedlo snaží hudební projekt Nemuer „oživit“ i starobylou egyptskou řeč. Drahná léta se ani netušilo, jak zněla. Skrze výzkumy egyptologa Christiana de Vartavana se však fonetické znění řeči podařilo zrekonstruovat. Česká kapela Nemuer se díky jeho výsledkům snaží zhudebnit egyptskou Knihu mrtvých, k níž chystají dokonce i animovaný film.

Video
Video se připravuje ...

Světem starověkého Egypta vás mohla provést nevšední a obsáhlá výstava Na březích Nilu, která byla do jara roku 2020 k vidění v Náprstkově muzeu. David Zima

Fotogalerie
14 fotografií