Ateliér nemá být jen muzeem, ale též badatelnou, místem setkávání i prostorem pro tvůrčí rezidence,“ vysvětluje Jan Skřivánek, šéfkurátor Musea Kampa. Prostor je možné si pronajmout a tvořit v něm.

Vladimír dělal více zakázky do veřejného prostoru, kdežto Věra dělala více věci do interiéru a drobnější sochy. Materiál pro svou tvorbu hledala i na skládkách. „Je to odpad, který nacházela na smeťácích. Existuje dokument, ve sterém prohrabává smeťák a je nadšená, že našla krásný lavor nebo hrnec, že z toho něco vyrobí,“ popisuje Skřivánek.

V ateliéru i na zahradě jsou vystavena díla obou sochařů z různých fází jejich tvorby, a to včetně několika monumentálních soch. Ty byly původně určeny do veřejných prostor.  

Kontroverzní Kováci

Po srpnové okupaci v roce 1968 se Vladimír Janoušek znelíbil tehdejšímu režimu, jelikož jeho sousoší Kováci a hutníci, které vytvořil pro kulturní dům v Kladně, navazovalo na sousoší Hrozba války, které vystavoval na Expu ´70 v japonské Ósace. Sousoší nicméně podle komunistických papalášů mohlo až velice negativně reagovat na aktuální politické dění. Přišel z toho důvodu o veřejné zakázky a tvořil více do interiérů.

Ateliér pro dva umělce

Budovu, ve které manželé tvořili, si svépomocí postavili na začátku 60. let. Na stavbě se podílel i architekt Josef Hrubý. Byl jedním z autorů československého pavilonu na Expu ’58 v Bruselu.

Ateliér byl rozdělený na dvě části tak, aby každý mohl nerušeně tvořit ve svém křídle. Po smrti Vladimíra Janouška v roce 1986 byla jeho část upravena tak, aby se tam dalo bydlet. Architektka Alena Šrámková přidala nové patro s ložnicí, koupelnu, knihovnu i kuchyň. Ateliér se zahradou se nachází na úpatí přírodní památky Skalka. Z místa vyzařuje až magický klid, a to i přes to, že se nachází kousek od rušné hlavní ulice.

Návštěvy veřejnosti

Ateliér je otevřen pravidelně každou první sobotu v měsíci od 11 do 17 hodin. Vždy od 12 a 15 hodin probíhají komentované prohlídky. Vstupenky je možné zakoupit na GoOut.net. Mimo tuto otevírací dobu je možné ateliér navštívit po předchozí domluvě.

Vstupné:

Základní: 150 Kč
Snížené: 100 Kč (studenti/učitelé/senioři)
Zdarma: děti do 6 let, ZTP, ZTP/P

Fotogalerie
24 fotografií