Epopej provázejí dlouhá léta spory o její vlastnictví. Zatímco malířův příbuzný John Mucha nedávno po dohodě s magistrátem žalobu po letech stáhl, druhá dědička Mucha Plocková podala v uplynulých měsících vlastní žalobu na určení vlastníka. Podle ní je dohoda s Johnem Muchou pro město nevýhodná a zejména neřeší definitivně otázku vlastnictví epopeje. Nyní se předběžným opatřením domáhá toho, aby Praha nesměla uzavřít s Crestylem smlouvu, dokud soud o její žalobě ve věci vlastnictví nerozhodne.

„Rozhodnutí bylo vydáno na návrh vnučky Alfonse Muchy. Ta byla v dosavadních jednáních opomíjena. Jednání Prahy podle jejího názoru bylo nehospodárné k veřejnému rozpočtu, podřízené soukromým komerčním zájmům a zcela přehlíželo přání autora, který darování souboru pláten Praze podmínil umístěním do budovy k tomu účelu městem vystavěné. Nájemní smlouva měla Prahu rovněž omezovat ve vystavování díla,“ píše v prohlášení spolek.

Město s opatřením soudu nesouhlasí. „Rozhodnutí respektujeme, ale podáme proti němu odvolání, argumenty a odůvodnění jsou podle nás liché, v zásadě tam žádné nejsou. Smlouva s Crestylem není uzavřena, stále řešíme její znění, argumentace v odůvodnění je tak o něčem, co dosud nebylo podepsáno,“ řekl Pospíšil. Případné vlastnictví by podle něj neohrozil ani podpis smlouvy s Crestylem. „Neděláme žádné kroky, které by potenciálně poškodily případné vlastnické právo, epopej neprodáváme ani ji neničíme, když to řeknu s nadsázkou,“ uvedl Pospíšil.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina ke Slovanské epopeji (2021) Zdeněk Matyáš

Pokud odvolací soud městu v odvolání proti předběžnému opatření vyhoví a zruší jej, bude nadále jednat s Crestylem o dočasném pronájmu Savarinu. Pokud jej zamítne, bude se město podle Pospíšila soudit. Pokud by na soud skutečně došlo, oddálilo by to návrat epopeje z Moravského Krumlova, kde je nyní vystavěna, zpět do Prahy, dodal.

Muchal po dokončení dílo daroval Praze s podmínkou, že mu vybuduje důstojné výstavní prostory, termín však nestanovil. Nyní jsou plátna na zámku v Moravském Krumlově, zápůjčku do roku 2026 předloni odsouhlasili pražští zastupitelé.

Fotogalerie
30 fotografií