Po tříletých soudních tahanicích to vypadá, že konečně končí spor o Slovanskou epopej mezi hlavním městem a Johnem Muchou. Na pondělním zasedání radní schválili dvě smlouvy, které to potvrzují. První z nich se týká samotného ukončení sporu, kdy John Mucha stáhne svoji žalobu na město, druhá smlouva pak stvrzuje spolupráci mezi Prahou a Johnem Muchou, v rámci které se zavazují vytvořit nové centrum, kde budou kromě epopeje k vidění další mistrovská díla světoznámého malíře.

„Vzhledem k tomu, že stranám sporu se podařilo dohodnout na podmínkách další spolupráce, bude po uzavření dohody o narovnání žaloba vzata panem Johnem Muchou v celém rozsahu zpět, čímž bude předmětný soudní spor ukončen a pan John Mucha se i ve vztahu ke svým právním nástupcům zaváže, že nebude nadále vlastnictví hlavního města Prahy k epopeji jakkoliv napadat,“ stojí ve smlouvě.

„Mám velkou radost, že se nám po několikaměsíčním úsilí podařilo ukončit spor s dědici Slovanské epopeje. Dohodu o narovnání jsme se vyhnuli soudnímu sporu v druhé instanci, který bychom pravděpodobně prohráli. Praze tak zůstávají vlastnická práva k dílu, které je neodmyslitelně spojeno s Prahou a cyklus obrazů se stane součástí kulturního dědictví hlavního města. Ostatně, tak si to přál i autor díla Alfons Mucha. Součástí vyrovnání s dědici je i ambice, vytvoření tzv. Mucha centra, které vystaví nejen tento cyklus, ale i hodnotné sbírky rodiny Mucha. Tím se nám podaří přilákat do Prahy milovníky umění z celého světa,“ uvedl Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury.

Bude epopej v Savarinu?

Nové Muchovo centrum by mohlo vzniknout v paláci Savarin, který společnost Crestyl postaví v ulici Na Příkopě. Předchozí vedení magistrátu se na umístění v Savarinu dokonce se společností Crestyl a Muchovou nadací domluvilo. S tím ale nesouhlasí Muchova vnučka Jarmila Mucha Plocková a její Spolek pro Slovanskou epopej v Praze.

Spolek společně s Mucha Plockovou v květnu uspořádal i výstavu, na které představil některé možnosti, kde by Muchova epopej mohla být vystavena. Sama Mucha Plocková se nechala slyšet, že pokud se Praha bude snažit epopej umístit do Savarinu, bude se s hlavním městem soudit.

„Je neuvěřitelné, že jsem nebyla k žádným jednáním mezi Johnem Muchou a pražským magistrátem pozvaná. Přitom jsem dědic s úplně stejnými právy jako je John Mucha,“ uvedla Plocková. Rozhodně si nemyslím, že by takhle zásadní dílo mělo být umístěno někde 20 metrů v podzemí na úrovni garáží. To je naprosto nedůstojné, a pokud k takové dohodě dojde, jsem ochotná se bránit i soudně,“ řekla už dříve dědička. Primátorův náměstek Jiří Pospíšil přitom už dříve uvedl, že s Muchovou vnučkou jednal.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina ke Slovanské epopeji Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
28 fotografií