Významný cyklus Slovanská epopej tvoří 20 velkých pláten, která Mucha od roku 1910 maloval 18 let. Po dokončení dílo daroval Praze s podmínkou, že mu vybuduje důstojné výstavní prostory, termín však nestanovil. Právě nesplněním této podmínky argumentuje John Mucha u soudu. Pražští zastupitelé předloni schválili zápůjčku pláten na zámek v Moravskému Krumlovu, kde budou k vidění do roku 2026.

Soud

Malířův příbuzný se s Prahou roky soudí o vlastnictví slavného cyklu pláten, který nejprve prohrál, ale Nejvyšší soud věc následně vrátil na začátek a v roce 2020 Mucha u prvoinstančního soudu uspěl. Nyní by měl spor po odvolání města řešit Městský soud v Praze, minulé vedení magistrátu se nicméně v roce 2022 předběžně dohodlo s Muchou a firmou Crestyl na umístění pláten v podzemních prostorech připravovaného projektu Savarin.

Po prvotní dohodě, která byla podepsána asi před rokem a půl, se jednání neposunula a soud letos odmítl prodloužit lhůtu na mimosoudní dohodu. Následně alespoň odročil další stání z června na září.

Jednání jsou u konce...

Pospíšil po nástupu do funkce letos v únoru zahájil jednání o podmínkách zápůjčky. „Jednání jsou dokončena a je připraven návrh smluv, který půjde do připomínkového řízení,“ řekl. Jsou to podle něj čtyři smlouvy, které nyní budou připomínkovat odbory magistrátu a následně by o nich měli začátkem září hlasovat radní.

... spor ale může pokračovat

Případné umístění epopeje v Savarinu kritizuje Spolek pro Slovanskou epopej v Praze, jehož spoluzakladatelkou je i další malířova dědička Jarmila Mucha Plocková. Podzemní prostory v obchodním komplexu se podle spolku pro umístění děl nehodí, řešení by pro Prahu nebylo ekonomicky výhodné a město má vlastní vhodnější prostory, například rekonstruovaný Průmyslový palác. Mucha Plocková opakovaně uvedla, že případné umístění pláten v Savarinu napadne u soudu. Podle Pospíšila je zásadní zajistit, aby obrazy zůstaly v majetku města, což v případě pokračování soudu s Johnem Muchou není jisté.

Projekt Savarin firmy Crestyl zahrnuje dvě části. První je rekonstrukce barokního paláce, kterou už společnost loni zahájila. Druhá část zahrnuje novou stavbu a vytvoření obchodního komplexu, který propojí vnitroblok s ulicemi Na Příkopě, Jindřišskou a Panská. Ministerstvo kultury minulý rok zrušilo kladný památkový posudek pro původní verzi druhé části projektu, firma původní žádost o územní rozhodnutí stáhla a v dubnu uvedla, že podá novou.

Fotogalerie
49 fotografií