Protest proti vládě iniciovala neparlamentní strana PRO (Právo Respekt Odbornost). Na Václavském náměstí se ho podle policie účastnily vyšší jednotky tisíců lidí, většina z nich šla také v pochodu na Letnou. Při pochodu demonstrantů Prahou kolem 17:30 stála auta na magistrále od Nuselského mostu do centra a řidiči měli zpoždění přibližně půl hodiny. Mluvčí policie Jan Daněk po 18:00 ČTK řekl, že policisté nemuseli na demonstraci ani při přesunu protestujících centrem řešit žádné problémy. Očekává brzké ukončení akce.

Stánek komunistů a trička

Na samotném náměstí se po čas demonstrace prodávala třeba trička s nápisem Fialová žebrota. Přestože primárně byla akce svolaná jako protest proti současné české vládě, v davu jsou i transparenty s nápisy „Pryč s poskoky USA“ a na místě je stánek iniciativy Ne základnám s transparentem „Pryč z NATO“. Další lidé na místě sbírali podpisy proti zákazu aut na benzín a naftu. Na náměstí mají také svůj stánek komunisté. Nespokojenost s vládou je podle Rajchla masivní, důvodem jsou podle něj nevhodný postup kabinetu Petra Fialy (ODS) proti inflaci, daňové změny či úpravy důchodů.

Lidé zaplnili prostor od sochy sv. Václava asi do poloviny náměstí, nejsou ale těsně u sebe a mezi skupinkami byly velké mezery. U sochy sv. Václava bylo několik desítek lidí, kteří přišli vyjádřit nesouhlas s demonstrací. Mají ukrajinské vlajky a občas se dostávají do slovních konfliktů s procházejícími demonstranty.

Přišel i Ševčík

Řečníky byli mimo jiné třeba advokátka Klára Samková, tanečník Petr Zuska nebo senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé). Podle fotografie na sociálních sítích se na demonstraci objevil i děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Ekonom Miroslav Ševčík na oslavě 78. narozenin exprezidenta Václava Klause (19. 6. 2019)
Autor: Blesk:Robert Klejch

Zadržený muž

Policisté přichystali na sobotu standardní bezpečnostní opatření jako při podobných akcích, řekl ČTK jejich mluvčí Jan Daněk. Podle něj bude policie dohlížet na veřejný pořádek, dopravní situaci a případná krátkodobá dopravní omezení při plánovaném pochodu. Přímo na náměstí museli řešit minimálně jednu nepříjemnost.

Policisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie na Václavském náměstí zadrželi muže podezřelého z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Na triku měl symbol podpory ruské agrese,“ uvedla policie na síti X, dříve twitteru.

Podle fotografie, kterou zveřejnila, měl na triku symbol ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Zda byl zadržený muž jedním z demonstrantů, mluvčí policie Daněk ČTK nepotvrdil, vyplývá to však z jeho dalšího vyjádření. „Kolegové si na demonstraci všimli muže, který měl na triku znak podporující ruskou agresi, tak ho zadrželi,“ řekl.

Šlofík před sídlem vlády

Tisíce lidí v centru Prahy protestovaly proti vládě na akci svolané PRO na Václavském náměstí 16. dubna. Tehdy se po dvouhodinové akci na Václavském náměstí demonstranti vydali na pochod ke Strakově akademii na Klárově. Někteří z nich pak před sídlem vlády přespali.

Video
Video se připravuje ...

Ekonom o rekordních cenách benzinu a nafty: Nenažranost pumpařů a zvyšování marží! (2022) Pavlína Horáková

Fotogalerie
32 fotografií