V rámci oslav 150, výročí narození prvorepublikového politika Antonína Švehly, jenž byl opakovaně předsedou vlády, nechala Praha 15 zhotovit speciální lavičku s jeho podobiznou. Lavičku včetně informační tabule vyrobil umělecký kovář Jan Beran, který ji městské části předal jako dar. Beranova tvorba je také k vidění v zahradách Pražského hradu a u další řady památkových objektů napříč celou Českou republikou.

„V letošním roce si připomínáme 150. výročí narození a 90 let od úmrtí hostivařského rodáka, statkáře a významného prvorepublikového politika Antonína Švehly. Jako připomínka této osobnosti byla včera odhalena na břehu Botiče pod vzrostlými stromy Švehlova lavička. Spolu s ní je zde umístěna také informační tabule, připomínající život tohoto muže,“ informovala městská část.

„Lavička, na které mohou vedle siluety Antonína Švehly pohodlně posedět tři osoby, byla vytvořena v kombinaci kovu se dřevem a vytvořil ji umělecký kovář Jan Beran, který kovářství na Kozinově náměstí provozuje již ve třetí generaci. Autorkou kresby na informační tabuli je emeritní kronikářka městské části Marie Zdeňková,“ doplnila Praha 15.

Místním se nelíbí

Jenže lavička místní příliš nenadchla, vadí jim zpracování, materiál a valná většina si myslí, že by se peníze mohly investovat lepším směrem. „Dobrý den. Máte plnou pravdu. Ta radnice nemá nic lepšího na práci než vymýšlet kokotiny? Brzo to vandalové zničí. A bude po parádě. Podle mého názoru zbytečně vyhozené finance. Na Praze 15 jsou určitě důležitější věci. Než toto,“ myslí si paní Dana.

A servítky si nebral ani pan Dušan. „Tohle jsou devadesátky jak vystřižený. Od toho směšnýho výtvoru bez soutěže, přes tu informativní placku s bodama, co vypadá, že to dostal osmiletej synátor nějakýho zastupitele za domácí úkol, až po outfit „tety a sňatkového podvodníka" reprezentantů města. I 30 let po revoluci je to tu furt postkomoušskej skanzen jedna báseň.“

Odborníkům vadí absence soutěže

A ke kritice se přidala i řada odborníků, těm především vadí, že nebyla na nové umělecké dílo vyhlášena soutěž. „Tam je asi špatně úplně všechno. Třeba to, že na to nebyla uspořádána architektonicko-výtvarná soutěž nebo byť jen výběrové řízení. Když to nedělají profesionálové, tak to dopadne takhle. To výtvarné pojetí je prostě strašně špatné,“ řekl sochař a pedagog zabývající se umění ve veřejném prostoru Pavel Karous.

 „Arogantní politici, kteří mají právní nebo ekonomické vzdělání, si myslí, že tomu rozumí sami a že to dokážou vyřešit levněji, a zakázku přidělí někomu podle vlastního vkusu nebo většinou nevkusu.“ Soutěž zakázku přitom výrazně neprodraží, uzavírá Karous.

Fotogalerie
14 fotografií