Když se v půlce srpna Prahou prohnala bouřka, kromě popadaných větví došlo i na mnohem horší škody. Blesk totiž uhodil přímo do Božího oka vrcholu sloupu Nejsvětější Trojice na Malostranském náměstí. „Blesk udeřil do Božího oka na vrcholu sloupu a poškodil zejména sochu sv. Václava,“ uvedli v srpnu zástupci Prahy 1.

V minulých dnech se na kontrolu sloupu vypravili i odborníci, aby dopodrobna zmapovali rozsah škod. Jako pomocníka si vzali vysokozdvižnou plošinu, aby dosáhli až na úplný vrchol, kde také posbírali úlomky sochy sv. Václava. Když plošina vyvezla restaurátory až úplně k vrcholu, tedy asi do 15 metrů, zjistili, že poškození sloupu je daleko rozsáhlejší, než původně očekávali.

„Po důkladné prohlídce jsme bohužel zjistili, že mramor je popraskaný po celém svém obvodu. Původně jsme totiž předpokládali, že prasklin je výrazně méně,“ vysvětlil restaurátor Tomáš Hejtmánek.

Odborníci také zjistili, že blesk nejspíš „projel“ celým sloupem. „Když jsme posbírali odpadlé kusy sochy sv. Václava, našli jsme i čepy, které jednotlivé kusy držely pohromadě. Opravdu to tedy vypadá, že blesk projel celým sloupem,“ říká Hejtmánek. Celý sloup teď bude čekat opravdu náročná rekonstrukce,“ dodal.

V současné době čeká radnice Prahy 1 i další odborníci především na detailní popis od statika, jak na tom vzácná památka doopravdy je. Až poté se budou moct přesně vyčíslit škody. „Jakmile od něj (statika) dostaneme zprávu, přistoupíme k dalším jednáním s pojišťovnou a začneme činit nezbytné administrativní úkony k renovaci památky,“ uvedla mluvčí radnice Praha 1 Karolína Šnajdarová.  

I když se původně čekalo, že sloup Nejsvětější Trojice bude opraven nejpozději do konce roku, podle odborník se tak nejspíš nestane. Poškození jsou příliš rozsáhlá. „Pokud se opravy do konce roku nestihnou, což je celkem jisté, bude nezbytné sloup zajistit proti povětrnostním podmínkám, aby nedošlo k ještě většímu poškození,“ uzavřel Hejtmánek.

Video
Video se připravuje ...

Blesk poškodil morový sloup na Malostranském náměstí (16. srpna 2023) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
13 fotografií