Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Apokalypsa v dovolenkovém ráji: Bouře a deště ve Španělsku zaplavily ulice, tři mrtví

Aktualizováno -
4. září 2023
20:45
Autor: ČTK - 
4. září 2023
15:56

 souvislosti s bouřemi a přívalovými dešti zemřeli ve Španělsku tři lidé a další tři se pohřešují. Informuje o tom dnes server veřejnoprávní stanice RTVE. Silné srážky také způsobily rozsáhlé výpadky v železniční dopravě a významné škody na majetku.

V souvislosti s bouřemi zemřeli v Toledu a okolí dva lidé a jeden se pohřešuje. Jednoho muže se tam nepodařilo včas vyprostit z výtahu a další dnes zemřel při nehodě svého vozu. Dva lidé, z nich jeden třiaosmdesátiletý muž, kterého zřejmě odnesla rozvodněná řeka, se pohřešují v Madridu a okolí. Záchranářům v madridském regionu se podařilo zachránit desetileté dítě jedoucí s rodinou v autě, jež se zřítilo do řeky Alberche. V tomto případě se pohřešuje jeho otec.

Bouřky v noci na dnešek a dnes ráno tvrdě zasáhly hlavní město a okolí. I v dalších španělských oblastech, například v Katalánsku či v regionu Valencie, změnily přívalové deště ulice v potoky, píše agentura Reuters. V madridském regionu záchranné složky zaznamenaly v souvislosti s bouřemi od neděle 1800 incidentů, uvedla šéfka regionu Isabel Díazová Ayusová. V regionu hrozilo podle úřadů tak vážné nebezpečí, že v neděli odpoledne tamní úřady poprvé nechaly rozeslat na mobily SMS zprávu, aby lidé, pokud možno, omezili svůj pohyb venku a přesuny dopravními prostředky.

Od neděle bouře také způsobovaly problémy v dopravě, především v té železniční. Dnes dopoledne se podařilo obnovit spojení vysokorychlostními vlaky mezi Madridem a Andalusií. Omezení rychlosti na takzvaném středomořském koridoru mezi hlavním městem a jihem země stále způsobuje zpoždění. Provoz na letištích v Madridu byl naopak podle deníku El País dnes bez větších komplikací.

Šéfka madridského regionu Díazová Ayusová uvedla, že požádá o vyhlášení „zóny postižené katastrofou“ na území svého kraje. K podobnému kroku, který usnadní odstraňování škod a obnovu, zřejmě přistoupí i další samosprávy, kde návalové srážky způsobily rozsáhlé škody.

Jedním z nejpostiženějších měst je Aldea del Fresno v madridském regionu. V souvislosti se silným deštěm se tam zřítily nejméně dva mosty. Dnes večer ženisté španělské armády začali se stavbou provizorního přemostění.

I dnes ve velké části Španělska pršelo, uvedla meteorologická služba Aemet, kterou cituje agentura Reuters. Intenzita dešťů je ale nižší, takže i Aemet snížil svou výstrahu. Podle meteorologů od dnešního rána spadlo v madridském regionu až 56 litrů srážek na metr čtvereční.

Video  Blesk Podcast: Za vznik požárů v Evropě mohou drtivě lidé.  - pdc, bp, Jedlička, Čebotareva
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 5. září 2023 03:42 )

HEAT DOME v podobě tvaru OMEGA BLOCKU se postupně přesune nad Německo a Česko, takže výrazné oteplení v ČR začne od 5. září. Postupně bude v ČR lehce přes TROPICKÝCH 30 °C, a to po dobu mnoha dnů! Nejvyšší teploty v ČR až 33 °C, a to jenom proto, že trávníky pod meteorologickými budkami jsou krásně svěží a zelené, kdyby byly vypálené, naměřil by ČHMÚ oficiálním způsobem 34 °C, takhle ČHMÚ naměří republikové maximum mezi 32,5 °C až 33,0 °C.

Jan Kocián ( 5. září 2023 03:39 )

EXTRÉMNÍ bleskové povodně zasáhnou východní pobřeží Řecka v oblastech okolo zálivu Paga.se.tic, a také města Lamia, Larisa... v úterý a ve středu! Do 8. září by tam mělo napršet přes 600 mm!

Původní polární vortex, jenž předtím přinášel bouřky do Německa, Polska a na Slovensko, se rozpadl a ve výškové brázdě nízkého tlaku nově vzniknul u řeckých břehů.

Jan Kocián ( 4. září 2023 17:27 )

Samozřejmě to bylo bez výstrahy, pak žlutá výstraha. Když jim začalo téct do bot, vydali červenou.

Zobrazit celou diskusi