Klub Šatlava vznikl v Mostecké ulici v roce 2016. V podzemí Juditiny věže chtěla Šatlava především pozvednout komunitní život na Malé Straně. Mezi zakladateli spolku Klubu Šatlava byla řada osobností: „Svatopluk Karásek a spisovatel Richard Händl, kteří již mezi námi nejsou, dále Josef Běloch, lékař Jiří Kučera, akademická malířka Kateřina Kubátová, výtvarnice Pavla a Olga Michálkovy, pedagog a spisovatel Michal Čakrt, emeritní starosta Prahy Petr Hejma, hudebnice a pedagožka Hana Francová, Jaroslav Kohák, Jiří Wencl a další,” stojí na stránkách klubu.

Opakované porušování smlouvy

Od počátku se klub však potýkal s problémem, že prostory byly kolaudovány jako „biliárový klub s maximální kapacitou 10 lidí“. Jelikož se v místech konala řada přednášek, výstav, ale také koncerty, byla tato kapacita často překračována. Původní zakladatelé se snažili s městskou částí domluvit, aby byl prostor rekolaudován, to se ale bohužel nepovedlo, protože by museli s rekolaudací souhlasit všichni členové SVJ. „Pro rekolaudaci je dle zákona nutný souhlas všech členů SVJ, což v současné době není. Až bude výpověď dokonána, bude na SVJ a Praze 1 jak s prostorem naloží,“ okomentoval rozhodnutí zastupitelstva radní Vojtěch Ryvola (ANO).

Že mezi obyvateli domu, kde klub sídlil, rozhodně nepanuje ochota souhlasit s rekolaudací, ostatně potvrdila i mluvčí městské části Praha 1 Karolína Šnejdarová. „Klub Šatlava dostal výpověď z důvodu porušování smlouvy o výpůjčce nebytového prostoru. Bohužel se nejedná o problém posledních dní, ale o dlouhodobé porušování této smlouvy spojené s mnoha stížnostmi místních občanů, žijícími v této lokalitě. Již v minulém volebním období byl nájemce tehdejším místostarostou vyzýván k dodržování smlouvy o výpůjčce.“

Nové prostory

Část členů se však nechtěla svého komunitního prostoru vzdát, a tak začala usilovat o nové prostory v místech, kde by klub tolik nerušil okolní obyvatele. Větší část původních členů tak založila nový Spolek Dobrá Šatlava a ve spolupráci s předsedou hnutí Rezidenti 1 Martinem Motlem začali hledat nové prostory. „Tuto novou iniciativu pro založení nového spolku podpořili přátelé a příznivci šatlavských hudebních spolkových aktivit svou podpisovou akcí, v které žádali radu MČ Praha 1 o přidělení jiných vhodných nebytových prostor,“ uvádějí Rezidenti 1 na svém Facebooku. Podpisů se navíc sešlo na 470.

 A nový prostor se opravdu povedlo najít. „Martin Motl, který je mimo jiné sám členem zmiňovaného spolku, ve spolupráci se svým koaličním kolegou a gesčním radním Tomášem Heresem (ODS) vytipovali vhodný nebytový prostor na Uhelném trhu 2 a spolu se starostkou  Terezií Radoměřskou (TOP 09) udělali vše, aby nadále pokračovalo oblíbené spolkové šatlavské muzicírování, které bylo stěžejní i pro zakládajícího předsedu Richarda Handla a zakládajícího člena Svatopluka Karáska,“ dodali Rezidenti 1.

Vyděšení sousedé

Nový spolek se tak přestěhuje do vhodnějších prostor, podle vyjádření členů bude nyní celý prostor upravován a během několika týdnů by mělo dojít ke znovuotevření. Už se objevily i první reakce nových sousedů. Ani zde Šatlavu všichni nevítají s otevřenou náručí. „Tak my jako nájemníci a obyvatele moc nadšení nejsme. A určitě budete respektovat nárok na náš klid po 22. hodině, jako by nestačil ten kravál kolem, se kterým radnice nic nedělá,“ uvedl Pavel F. „Klubové prostory jsou v podzemí a budou užívány v souladu s kolaudačním rozhodnutím. Jsme zapsaný spolek, ne hospoda,“ uklidnil ho Spolek Dobrá Šatlava.

Video
Video se připravuje ...

Obchody s absinthem a marihuanou v jedné z ulic Prahy 1. Jan Dařílek

Fotogalerie
7 fotografií